· 

Portretten Michiel de Ruyter en Anna van Gelder terug in vernieuwde muZEEum

De portretten en monumentale sierlijsten zijn uitvoerig gerestaureerd. Nader onderzoek leidde bovendien tot de ontdekking: het portret van van Gelder is ook van schilder Ferdinand Bol.

Maritiem Muzeeum Zeeland  © Multranet Media

De stukken worden 22 mei door gedeputeerde Anita Pijpelink en de directeur Vereniging Rembrandt, Geert-Jan Janse, onthuld. Vanaf 10 juni zijn ze voor publiek te zien in het vernieuwde muZEEum.

Uitgebreide restauratie stukken uit Canon van Nederland
De vernieuwing van het muZEEum was aanleiding de topstukken, onderdeel van de Canon van Nederland, onder de loep te nemen. Het restauratiewerk heeft negen maanden geduurd. Het was een zeer omvangrijke klus, met schitterend resultaat. Details die eerder niet zichtbaar waren of ontbraken zijn nu weer te bewonderen.

Projectteam van restauratoren en deskundigen
Drie gespecialiseerde restauratorengroepen zetten zich in op dit project: een voor de trofeeënlijst, een voor de festoenlijst, en een voor schilderijen (deze restauratie werd door andere partijen gefinancierd). Een commissie met deskundigen van het Mauritshuis en het Rijksmuseum heeft de werkzaamheden begeleid.

Nieuwe toeschrijving Ferdinand Bol
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) heeft ter ondersteuning van de restauratie materiaaltechnisch en kunsthistorisch onderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek leidde tot nieuwe toeschrijvingen: het portret van Anna van Gelder is hoogstwaarschijnlijk ook van Ferdinand Bol. Het zeegezicht in De Ruyters portret blijkt te zijn geschilderd door Willem van de Velde de Jonge.

Realisatie mogelijk dankzij steun vele fondsen
De portretten en lijsten zijn eigendom van de Ruyteriana Stichting en in langdurige bruikleen aan het muZEEum, die de restauratie initieerde. Het project is gerealiseerd dankzij de genereuze steun van onder andere de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar VriendenLoterij Restauratiefonds en haar Themafonds Restauratie), het Prins Bernard Cultuurfonds en de Provincie Zeeland.

Reactie schrijven

Commentaren: 0