· 

Autodieven slaan minst vaak toe in Zeeland

Met de sleutel in je hand aankomen bij een lege parkeerplaats: nergens in Nederland waren de eerste vier maanden van het jaar zo weinig autodiefstallen als in Zeeland.

Auto inbraak, foto van Kris  © Pixabay

In totaal werden er slechts 13 auto’s gestolen in de hele provincie. Ter vergelijking: alleen al in Amsterdam ligt dit aantal 32 keer hoger. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie en het CBS.

Terneuzen autodiefstal gemeente van Zeeland
Nergens in Zeeland werden dit jaar zo veel motorvoertuigen gestolen als in Terneuzen. Tussen januari en april van dit jaar zijn hier al vijf auto’s ontvreemd. Ook in Reimerswaal en Vlissingen ging het al herhaaldelijk mis. In beide gemeenten zijn drie autodiefstallen gemeld. In Tholen en Goes ging het één keer mis.

In de acht andere gemeenten lijkt het vooralsnog veilig om de auto te markeren. Onder andere in de provinciale hoofdstad Middelburg, Schouwen-Duiveland en Sluis is dit jaar nog geen enkele keer een auto gestolen. Bekijk de cijfers van alle gemeenten op deze onderzoekspagina.


Toyota populairst onder dieven
In Zeeland worden in 2023 gemiddeld 0,7 auto’s gestolen per 10.000 huishoudens. De kans op een autodiefstal is hiermee veel lager dan landelijk gemiddeld (3,7). Aan de andere kant staat Limburg. In deze zuidelijke provincie werden de eerste vier maanden van het jaar zelfs 8,2 auto’s gestolen per 10.000 huishoudens.

Opvallend is dat niet alle auto’s even populair zijn in het dievengilde. Vorig jaar was de populairste auto om te stelen, een Toyota. Maar liefst 1 op de 6 gestolen auto’s was van dit Japanse automerk. “Vooral de 83% stijging bij de diefstal van Toyota’s valt mij enorm op. Toch is het verzekeren van Toyota’s nog niet duurder geworden, maar dat kan natuurlijk wel gaan komen als deze trend doorzet”, legt auto-expert Menno Dijcks van Independer uit.

Reactie schrijven

Commentaren: 0