· 

Welke rol had Vlissingen in het slavernijverleden

In de aanloop naar de herdenking van 1 juli 2023 staat de gele NPO Radio 1 bus 5 Dagen met presentatoren Jo van Egmond en Ajouad El Miloudi vanaf 26 juni in Vlissingen.

Jo van Egmond  © Multranet Media

Vlissingen was een stad die een grote rol speelde in de Nederlandse slavenhandel. Verslaggever Mirthe van der Drift doet verslag vanaf de Caribische eilanden, waar de slavenschepen vanuit Vlissingen aankwamen. En Jo van Egmond doet verslag vanuit de gele NPO Radio 1 bus 5 Dagen.

Vlissingen profiteerde van de slavenhandel
Zeeuwse slavenhandelaren in Middelburg en Vlissingen vervoerden en verhandelden bijna de helft van de 600.000 door Nederland slaafgemaakten. Vlissingen profiteerde hier flink van, en dat maakte de stad de koploper in de Nederlandse slavenhandel. Op 1 juli gaat de gemeente Vlissingen excuses aanbieden voor het slavernijverleden van de stad. De sporen van het slavernijverleden zijn nog steeds op vele manieren zichtbaar en voelbaar in de huidige samenleving.

Vragen met betrekking tot het slavernijverleden
Wat voor rol heeft het slavernijverleden op het heden? Waarom is Keti Koti zo belangrijk? En hoe kijken mensen in Vlissingen en op de Caribische eilanden naar het slavernijverleden? En hoe kijken jongeren hier tegen aan, hoe beleven ze dit. Dat waren een aantal vragen die we donderdagavond 29 juni, (de vierde dag) dat de bus in Vlissingen stond, stelden aan Jo van Egmond namens RTV Vlissingen.

Maritiem Muzeeum Zeeland 
Donderdagavond waren Harry Overdam en Lette Corneel, educatief medewerkers van het Maritiem Muzeeum Zeeland in Vlissingen, te gast. Dit is het eerste museum in Nederland dat in een vernieuwde, vaste opstelling aandacht besteedt aan het slavernijverleden. Samen vertelden ze over hoe het slavernijverleden eruit zag en wat het belang is van educatie op dit gebied.

Slavernij 150 jaar geleden afgeschaft
Op 1 juli 1863 werd de slavernij bij wet afgeschaft in Suriname en de Caraïbische eilanden. Toen nog koloniën van het Nederlands Koninkrijk. Een groot deel van de tot slaaf gemaakten moest hierna nog 10 jaar lang op de plantages werken. Dit gebeurde onder staatstoezicht en was om de “schade van deze maatregel” te beperken voor de plantagehouders. Daarom stopte de slavernij voor velen in het toenmalige Koninkrijk pas echt in 1873. Op 1 juli 2023 is dat 150 jaar geleden. Vanaf 1858 tot lang na 1873 werden ook mensen uit Azië onderworpen aan zware arbeid in Suriname onder het Nederlandse koloniale bewind.

Uitzendingen kunt u terug luisteren via de website van NPO radio 1.

Lees ook - NPO Radio 1 bus 5 Dagen vanuit Vlissingen over afschaffing van de slavernij  

Reactie schrijven

Commentaren: 0