· 

Wegrijden na ongeluk: in deze Zeeuwse gemeente gebeurt dat het vaakst

Wegrijden na een ongeval is strafbaar. Toch ging het in Zeeland vorig jaar vaak fout: 1.340 keer werd aangifte gedaan door slachtoffers.

Foto van Netto Figueiredo via Pixabay

Vooral in Vlissingen zijn veel wegrijders. In deze gemeente werden 185 proces-verbalen opgemaakt. Dit concludeert Independer.nl op basis van politiecijfers en data van het Waarborgfonds. Een schutting omver rijden, tegen een geparkeerde auto aan botsen of een andere verkeersdeelnemer aanrijden: bestuurders die blik- of letselschade veroorzaken moeten zich altijd melden bij de benadeelde. Ondanks dat wegrijden strafbaar is, ging het vorig jaar vaak mis in Zeeland. Er was binnen de provincie zelfs een lichte stijging van 3,9% ten opzichte van 2021. Met 1.340 proces-verbalen was dit het hoogste aantal sinds 2017.

In deze gemeenten de meeste misdrijven
In Vlissingen werd het vaakst aangifte gedaan door slachtoffers, maar ook in Schouwen-Duiveland ging het vaak mis. De top 5 gemeenten in Zeeland met de meeste wegrijders:

    Vlissingen: 185 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
    Schouwen-Duiveland: 170 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
    Middelburg: 160 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
    Terneuzen: 160 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
    Goes: 150 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk

In Noord-Beveland werd het minst vaak een proces-verbaal opgemaakt voor wegrijden na een ongeval (25). Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente? Het volledige onderzoek is hier te vinden.

Minimaal 68 miljoen euro aan schade
“Als je slachtoffer bent van een doorrijder na een ongeluk, dan kun je aanspraak maken op het Waarborgfonds. Alle mensen met een autoverzekering betalen mee aan dit fonds. Hoe meer mensen er door rijden hoe meer de premie voor iedereen zal stijgen”, legt Menno Dijcks auto-expert van Independer uit. Wegrijders veroorzaken flink wat schade. In 2022 keerde het Waarborgfonds zo’n 68,1 miljoen euro uit aan slachtoffers. Het totale schadebedrag ligt waarschijnlijk nog een stuk hoger, omdat er lang niet altijd bewezen kan worden dat een ander motorvoertuig betrokken was bij de schade. Ook doen niet alle slachtoffers aangifte.

Doorrijden strafbaar
“Iemand die een aanrijding veroorzaakt, is wettelijk verplicht op de plaats van het ongeval te blijven tot de politie er is. Doet iemand dat niet, dan is die persoon strafbaar. Dit kan ook gevolgen hebben voor jouw autoverzekering, omdat de verzekeraar die kan opzeggen. Het afsluiten van een nieuwe polis wordt dan een stuk moeilijker”, legt Independer auto-expert Menno Dijcks uit. Op doorrijden staat een maximale gevangenisstraf van 3 maanden en een geldboete van ten hoogste 8100 euro. Ook kan iemand zijn rijbewijs voor maximaal vijf jaar kwijtraken.

Reactie schrijven

Commentaren: 0