· 

Slavernijmonument verplaatst naar binnentuin Maritiem Muzeeum Zeeland

Vrijdagmiddag 14 juli om 13:30 uur is het slavernijmonument dat op 30 juni op de boulevard is geplaatst, ter hoogte van de Westbeer, gedemonteerd en verplaatst naar het Maritiem Muzeeum Zeeland.

Nazaten van tot slaaf gemaakten dragen het monument weg  © Multranet Media

Omdat het monument zonder vergunning was geplaatst, moest het op last van de gemeente Vlissingen daar binnen een week weg zijn. Het monument werd door nazaten van tot slaaf gemaakten naar het Muzeeum aan de Nieuwendijk gedragen. Dit gebeurde onder begeleiding van 150 trommelslagen om te benadrukken dat er 150 jaar na de afschaffing van de slavenhandel nog steeds geen slavernijmonument welkom is in Vlissingen. De route die gelopen werd begon bij de Westbeer en dan via Boulevard de Ruyter richting de Nieuwendijk waar het monument tijdelijk in de binnentuin is geplaatst.

Geen vergunning voor monument
Initiatiefnemers van het monument Angélique Duijndam voorzitter van Keti Koti Zeeland en kunstenaar Zeus Hoenderop plaatsten het monument zonder vergunning op de boulevard. Nadat de gemeenteraad Vlissingen eerder tegen de komst van het gedenkteken had gestemd. Het monument mocht van de gemeente niet op die plek blijven staan op straffe van een dwangsom.

Aankomst bij het muZEEum  © Multranet Media

Voorlopig ondergebracht in muZEEum
Het muZEEum hecht veel waarde aan het delen van verschillende perspectieven en stimuleren van de dialoog over historische en actuele maatschappelijke onderwerpen die te maken hebben met maritiem Zeeland. Daarom zal het muZEEum, in afwachting van een toekomstig besluit van de gemeente Vlissingen, het gedenkteken tijdelijk opnemen in zijn beheer en plaatsen in de binnentuin.
Het muZEEum is lid van de Canon van Nederland, onder andere met het venster 'Slavenhandel'. En laat in de nieuwe presentatie de grote rol van Zeeland, en specifiek Middelburg en Vlissingen, zien in de Trans-Atlantische slavenhandel.

Reactie schrijven

Commentaren: 0