· 

Dit jaar ruim 20% minder schuurinbraken in Zeeland

Inbrekers slaan in 2023 minder vaak hun slag in Zeeuwse schuren en garages. De eerste zes maanden van het jaar is er in de provincie 71 keer ingebroken in dit soort bijgebouwen: een afname van 21,1% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Inbreker met breekijzer. Afbeelding van Kris via Pixabay

Landelijk was er juist een stijging van 8,9%. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van politiedata.Vooral in Tholen nam het aantal schuurinbraken dit jaar af. Het eerste half jaar vonden er 11 minder incidenten plaats dan tijdens dezelfde periode in 2022.

Voor inwoners van de gemeente Vlissingen is er minder goed nieuws: hier was juist een stijging te zien van het aantal inbraken in schuren (+4). Inbraak in een schuur of kelderbox op hetzelfde adres als je huis, is in principe gedekt via je inboedelverzekering. Er moet wel echt sprake zijn van inbraak en er moet aangifte zijn gedaan bij de politie,” zegt Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer. ,,Let ook op dat er andere regels gelden als de box zich niet op het adres van je huis bevindt. Dat moet je echt opgeven bij je verzekering.”

Hier werd het vaakst ingebroken in schuren
Elektrische fietsen, barbecues en gereedschap: waar gaat het in Zeeland het vaakst mis? In Vlissingen komt dit het vaakst voor: het eerste half jaar van 2023 werd er hier al 18 keer ingebroken in schuren. Dit komt neer op bijna een derde van alle incidenten in de hele provincie. Ook in Terneuzen (11) en Middelburg (10) gaat het vaak mis.

In de andere gemeenten binnen Zeeland ligt het aantal inbraken in schuren een stuk lager. In de gemeente Veere vond bijvoorbeeld slechts één schuurinbraak plaats van januari tot en met juni van dit jaar.

Benieuwd naar de cijfers van jouw gemeente? Meer informatie over het onderzoek is te lezen op deze website.

Reactie schrijven

Commentaren: 0