· 

Robothond SPOT van TNO naar Rescue Zeeland

 In sommige industriële omgevingen zijn de risico's te hoog voor menselijke inspecteurs om veilig te werken. TNO heeft echter een innovatieve oplossing ontwikkeld: een geavanceerde robothond die autonoom inspecties kan uitvoeren in complexe en gevaarlijke situaties.

Spot de Robothond Foto: TNO

Bovendien onderzoekt TNO momenteel hoe deze robot kan worden ingezet bij reddingsoperaties in noodsituaties, waarbij mensenlevens gered kunnen worden.

Deze state-of-the-art robothond is uitgerust met geavanceerde kunstmatige intelligentie, inclusief camera en microfoon. Hierdoor kan de robot autonoom en met uiterste precisie inspectiewerk uitvoeren in gevaarlijke omgevingen. Momenteel worden dergelijke risicovolle taken nog door menselijke inspecteurs uitgevoerd, waarbij het gevaar van giftige gassen of explosies altijd op de loer ligt.

Tweeledig doel: Helpen en Redden
De robothond is niet alleen bedoeld voor inspectietaken, maar heeft ook potentieel in reddingsoperaties tijdens rampen. TNO onderzoekt momenteel hoe de robot zijn intelligentie kan inzetten om mensen in noodsituaties te helpen en levens te redden. Dit betekent dat de robothond in staat zal zijn om zelfstandig te handelen en de juiste beslissingen te nemen wanneer dat het meest cruciaal is.

Intelligente Autonomie voor Rampsituaties
Om effectief te kunnen werken in gevaarlijke situaties en noodsituaties, streeft TNO naar een "Turn-Key Intellect" voor de robothond. Dit houdt in dat de robot direct na inschakeling operationeel is en in staat is om autonoom en intelligent te handelen. Daartoe moet de robot de volgende drie stappen doorlopen:
Situational Awareness: De robot moet zich bewust zijn van zijn omgeving en situatie, inclusief het identificeren van potentiële gevaren zoals gaslekken. Hij moet in staat zijn om hypotheses te vormen en deze te testen met de informatie die hij in realtime ontvangt. Hierbij zal de robot putten uit de opgebouwde kennis van gevaarlijke situaties en leren van nieuwe ervaringen.

Anticiperen: Tijdens kritieke situaties kunnen factoren snel veranderen. De robothond moet in staat zijn om zijn huidige plan te evalueren en snel een nieuw plan te maken en uit te voeren indien nodig. Improviseren: Wanneer bijvoorbeeld de camera uitvalt, moet de robot in staat zijn om alternatieve zintuiglijke informatie te gebruiken, zoals geluid of geur, om zijn taak voort te zetten.

Realtime Informatie en Feedback
Tijdens inspecties en reddingsoperaties stuurt de robothond constant informatie door over zijn voortgang. Hierdoor kunnen menselijke operators de robot op afstand volgen en zijn prestaties monitoren. Tevens kan de robot aangeven in hoeverre zijn kennis en vaardigheden aansluiten bij de situatie waarin hij zich bevindt.

TNO is verheugd om tijdens Rescue Zeeland de robothond SPOT te presenteren. Hiermee laat TNO de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van robotica en kunstmatige intelligentie zien, die kunnen bijdragen aan een veiligere samenleving.

Voor meer informatie over TNO en de ontwikkelingen van de robothond SPOT kunt u terecht op onze website: www.tno.nl/robothond-spot

Over TNO
TNO is een onafhankelijke onderzoeksorganisatie die zich richt op het creëren van innovatieve oplossingen voor complexe vraagstukken in verschillende sectoren. Met expertise op het gebied van technologie, wetenschap en innovatie draagt TNO bij aan de vooruitgang en veiligheid van onze samenleving.

Voor meer informatie over TNO en de ontwikkelingen van de robothond SPOT kunt u terecht op de website: www.tno.nl/robothond-spot.

Reactie schrijven

Commentaren: 0