· 

Onderzoek: Dienstjubileum? Zo worden loyale werknemers beloond per cao

Ben je binnenkort 12,5, 25 of misschien zelfs 40 jaar in dienst? Grote kans dat je werkgever je hiervoor wil belonen. Op welk extraatje je kan rekenen, verschilt sterk per cao.

Afbeelding van Werner Heiber via Pixabay

Soms krijg je aanvullende verlofdagen of een bonus, terwijl in de cao’s bij andere sectoren helemaal geen presentje is opgenomen. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Nationale Vacaturebank. Om het belonen op een eerlijke manier te laten verlopen, worden hierover duidelijke afspraken gemaakt binnen een cao. Hierdoor krijgt de ene werknemer in een sector niet meer dan de ander. Het onderzoek is gebaseerd op de 50 grootste geldende sector-cao’s in augustus 2023.

Extra verlofdagen bij werkjubileum
In ruim de helft van de sector-cao’s krijgen werknemers extra vrije dagen bij een dienstjubileum. Als je valt onder de cao ‘Omroeppersoneel NPO’ krijg je bij zo’n mijlpaal 2 dagen toegewezen. Werknemers die vallen onder de cao van de bouw krijgen zelfs 3 extra verlofdagen bij een dienstjubilieum.

Bonus voor loyale werknemers
Veel werknemers kunnen rekenen op een financieel extraatje als zij een dienstjubileum hebben. Het 25-jarig en 40-jarig jubileum wordt het vaakst gevierd. Werknemers in 58% van de onderzochte sector-cao’s krijgen dan extra geld bovenop het maandsalaris. Hoeveel tegemoetkoming je krijgt, verschilt per jubileum en sector-cao. Ben je 25 jaar in dienst? Gemiddeld krijg je dan 69% van je bruto maandsalaris extra op je rekening gestort. Bij een 40-jarig jubileum gaat het om gemiddeld 120%.

16% van cao’s geen enkele loyaliteitsbeloning
De grootste pechvogels? Dat zijn medewerkers die onder de sector-cao’s ‘supermarkt en levensmiddelen’, ‘toneel en dans’, ‘handelsvaart’, ‘metalektro (basis)’, ‘horeca’, ‘banken’ of ‘verzekeringsbedrijf’. In hun arbeidsovereenkomst staan helemaal geen afspraken over een extraatje bij een jubileum: geen verlofdagen en geen geldbonus. Werkgevers in deze branche beslissen zelf of er een extraatje wordt gegeven, maar kunnen dit dus ook volledig overslaan.

Meer lezen? Check dan de onderzoekspagina.

Reactie schrijven

Commentaren: 0