· 

In Tholen en Vlissingen wonen meeste rokers van Zeeland

Naar verhouding wonen in Zeeland de meeste rokers in de gemeente Tholen. 16,6% van de volwassen inwoners stak hier vorig jaar regelmatig een sigaretje op, een hoger percentage dan het landelijk gemiddelde van 16,4%.

Foto ter illustratie  © Pixabay

Ook in Vlissingen en Schouwen-Duiveland wonen relatief veel rokers. Dit concludeert Independer op basis van meest recente data van de GGD, het CBS en het RIVM. Volgende week begint Stoptober, de maand die in het teken staat van stoppen met roken. In Tholen blijkt de campagne het hardst nodig. Nergens in Zeeland is het aandeel rokers zo hoog als in deze gemeente. De provinciale top 5 is als volgt:

  Tholen: 16,6% van de volwassenen rookt
    Vlissingen: 15,4% van de volwassenen rookt
    Schouwen-Duiveland: 14,7% van de volwassenen rookt
    Reimerswaal: 14,5% van de volwassenen rookt
    Goes: 14,1% van de volwassenen rookt

In Kapelle snakken juist de minste inwoners naar een sigaret: hier is ‘slechts’ 8,7% van de inwoners verslaafd aan roken. Ook in Veere (10,5%) en Noord-Beveland (10,7%) roken weinig mensen ten opzichte van elders in de provincie.

Benieuwd naar de cijfers van jouw gemeente of naar de rest van Nederland? Bekijk dan de lokale kaartjes op de website van Independer.

Aantal rokers neemt af, juist stijging onder tieners
Uit de gezondheidsenquête van het CBS blijkt daarnaast dat het aantal rokers in Nederland afneemt. In 2022 stak minimaal 17,1% van de Nederlanders van 12 jaar en ouder af en toe een sigaret op, voor corona lag dit percentage op 19,5%. Volgende week begint Stoptober, de maand die in het teken staat van stoppen met roken. “Vooral voor tieners en twintigers is deze jaarlijks terugkerende campagne in oktober hard nodig”, aldus Independer expert zorgverzekeringen Bas Knopperts.

Onder tieners is deze positieve trend namelijk niet zichtbaar. In 2022 rookte minstens 1,7% van de 12- tot 16-jarigen. In het jaar vóór corona ging het om 0,9%. Ook tieners van 16 tot 20 jaar oud grijpen steeds vaker een sigaret. 15,2% was in 2022 verslaafd aan roken terwijl het in 2019 het nog ging om 12,8%. De groep 20 tot 30 jarigen is in deze ook opvallend. Ten opzichte van voor corona (27,7%) is er een daling. Maar deze trend lijkt nu te veranderen aangezien er voor het tweede jaar op rij een stijging zichtbaar is. Afgelopen jaar rookte volgens deze cijfers een kwart van de twintigers(+1,1%).

Tieners vapen tot wel 10 keer vaker
Tussen 2020 en 2022 is ook het vapen flink toegenomen binnen alle leeftijdscategorieën in Nederland. Waar in 2020 nog 0,8 procent van de mensen aangaf te vapen was dit vorig jaar tenminste 2,5%. Onder de groep 16 tot en 20 jarigen is dit zelfs 10 keer hoger dan 2 jaar ervoor. Van deze groep vapete in 2020 0,6% en in 2022 zou dat volgens de gezondheidsenquête van het CBS gaan om tenminste 6,6%.

Geen financiële drempel meer bij stoppen met roken
Independer zorgexpert Bas Knopperts is erg verbaasd over het stijgende aantal rokende jongeren. “Er zijn de afgelopen jaren flinke stappen gezet om stoppen met roken juist makkelijker te maken. Zo wordt professionele begeleiding inmiddels volledig vergoed vanuit de basisverzekering én is er sinds 2020 zelfs geen eigen risico meer. Er is dan ook geen financiële drempel meer om te stoppen met roken”, aldus zorgexpert Knopperts.

Reactie schrijven

Commentaren: 0