· 

Herdenking bevrijding van Vlissingen en Slag om de Schelde

Op zaterdag 28 oktober 2023 herdenkt Vlissingen de bevrijding van de stad en de Slag om de Schelde.

Uncle Beach  © Multranet Media

Op Uncle Beach is een ceremonie waarin we met vertegenwoordigers van de geallieerde landen stilstaan bij de strijd in de eerste novemberdagen van 1944.

Slag om de Schelde
De toegang tot de Schelde moet koste wat kost geblokkeerd blijven. Daar de val van Antwerpen het einde van het Duitse Rijk zou betekenen.’ Adolf Hitler begreep het belang van de strategische ligging van Zeeland langs de monding van de Westerschelde en wilde dit gebied met man en macht behouden. Ook voor de geallieerden was de overwinning op de Westerscheldemonding van cruciaal belang, voor de bevoorrading van de geallieerde troepen in Antwerpen. Het verloop van de bevrijding aan het Westfront hing af van hetgeen op de Westerschelde gebeurde. Zodoende vond een van de zwaarste slagen tijdens de Tweede Wereldoorlog plaats in Zeeland: de Slag om de Schelde.

Programma
Op Uncle Beach is er om 14.00 uur een ceremonie, waarin we met vertegenwoordigers van de geallieerde landen stilstaan bij de strijd in de eerste novemberdagen van 1944.
Er zijn diverse toespraken, kransleggingen en muziek. De muziek wordt verzorgd door de Koninklijke Harmonie Ons Genoegen, de Deltaband en Inter Scaldis Pipes en Drums.

Herdenking Koopvaardijslachtoffers
In de ochtend organiseert de Stichting Oorlogsjaren in Vlissingen om 10.30 uur een herdenking voor de Koopvaardijslachtoffers bij het Koopvaardijmonument op de Boulevard Evertsen.

Lees ook: Jaarlijkse herdenking omgekomen zeelieden van koopvaardij en visserij

Reactie schrijven

Commentaren: 0