· 

Open Dag over Koninklijke Maatschappij De Schelde

 Een dag vol stoom, staal en schepen. Dat is de Open Dag van het Zeeuws Archief op zaterdag 4 november 2023.

Personeel verlaat de fabriek bij de hoofdpoort aan de Aagje Dekenstraat. Zeeuws Archief Fotocollectie Vlissingen nr 13885

Dit jaar staat de dag volledig in het teken van de Koninklijke Maatschappij De Schelde (KMS). Het bedrijf bouwde schepen voor de marine en de koopvaardij. Maar wist je dat het bedrijf ook vliegtuigen, autobussen en zelfs bruggen heeft gebouwd? Laat je overweldigen door de archieven van scheepswerf De Schelde. De KMS was een van de grootste werkgevers van Zeeland. Op het hoogtepunt werkten er ruim 4600 medewerkers.

IJzersterke lezingen
De eerste Nederlandse onderzeeboot werd in 1905 door De Schelde gebouwd. Maritiem historicus Tobias van Gent vertelt erover in zijn lezing. Ook zijn er lezingen van Wesley Sekewael (Stichting Stoomhijskraan 38) en van Scheldekenner en voormalig archivaris Ron van Maanen.
 
Rondleidingen met diepgang
Een ervaren gids loodst je door de omvangrijke archieven van De Schelde in de ondergrondse depots van het Zeeuws Archief. De archieven van De Schelde bestaan uit meer dan 250 meter aan archiefmateriaal. Tijdens de rondleiding krijg je de verhalen uit deze archieven te horen. Van Scheldebus tot Willem Ruys.

Een uitgebreid programma is te vinden op de website van het Zeeuws Archief

Reactie schrijven

Commentaren: 0