· 

Dit zijn de 5 meest genoemde hobby’s op Nederlandse cv’s

Veel sollicitanten noemen hobby’s en interesses op hun cv om deze een persoonlijk tintje te geven. Onder Nederlandse werkzoekenden is fitness de meest genoemde vrijetijdsbesteding.

Afbeelding van hoahoa111 via Pixabay

Dat is opvallend, want wereldwijd eindigt fitness buiten de top 5 populairste hobby’s op cv. Dit en meer blijkt uit onderzoek van dienstverlener CVster.nl op basis van bijna 7 miljoen cv’s uit 30 verschillende landen.

Fitness populairste hobby
Nederlandse sollicitanten benadrukken het liefst dat ze regelmatig in de sportschool te vinden zijn. Naast fitness is ook lezen een geliefde hobby om te vermelden. De volledige top 5 populairste hobby’s op Nederlandse cv’s is als volgt:

    Fitness
    Lezen
    Reizen
    Koken
    Voetbal

Ook in de Scandinavische landen en in Polen eindigt fitness op de eerste plek, maar elders in de wereld is deze hobby minder populair. Wandelen en voetbal worden vaker genoemd als sportieve vrijetijdsbesteding.

Creativiteit ontbreekt op cv’s
Opvallend is dat het in de Nederlandse top 5 ontbreekt aan creatieve hobby’s. Elders ter wereld worden populaire vrijetijdsbestedingen als fotografie, tekenen en schilderen namelijk veel vaker genoemd op cv’s. Ook muzikale hobby’s als zingen en het bespelen van instrumenten zijn niet in de Nederlandse toplijst te vinden. Muzikaliteit wordt in andere landen veel vaker benadrukt op het cv: in Frankrijk is muziek zelfs de tweede populairste hobby.

Nederlanders hebben talenknobbel
Naast hobby’s zijn ook talen een belangrijk onderdeel van een cv. Nederlandse werkzoekenden spreken een aardig woordje over de grens: zo geeft 85% van de sollicitanten aan Engels te spreken. Een groot verschil met bijvoorbeeld buurland België, waar het percentage op ‘slechts’ 78,7% ligt. Alleen in Egypte en Finland (beide 88%) ligt het percentage hoger dan in Nederland.

Ook de Duitse (31%) en Franse taal (10,4%) zijn sollicitanten uit Nederland vaak machtig. Meer informatie over het onderzoek lees je op de onderzoekspagina.

Reactie schrijven

Commentaren: 0