· 

Vattenfall onderzoekt: Borsele duurzaamste gemeente van Zeeland

Borsele is de duurzaamste gemeente van Zeeland. Hier liggen namelijk op veel daken zonnepanelen, hebben veel inwoners een duurzaamheidssubsidie (ISDE) aangevraagd en is een relatief klein deel van het tuinoppervlak bestraat.

Dit en meer blijkt uit de Duurzaamheidsindex van energieleverancier Vattenfall, die alle Nederlandse gemeenten onder de loep nam. Hiervoor werd data gebruikt van het CBS, de RVO en Cobra Groeninzicht. Om de procentuele score voor de Duurzaamheidsindex te bepalen, is per gemeente gekeken naar de totale tuinoppervlakte die bestraat is, het aantal zonnepanelen en het aantal ISDE-aanvragen. Iedere gemeente en provincie is gescoord ten opzichte van het landelijk gemiddelde: een negatief percentage betekent een ondergemiddelde prestatie, terwijl een positief percentage een bovengemiddelde duurzaamheidsscore inhoudt.

Top 5 duurzaamste Zeeuwse gemeenten
Na Borsele kiezen ook inwoners van Veere vaak voor duurzame opties. De top 5 duurzaamste Zeeuwse gemeenten is als volgt:

    Borsele - duurzaamheidsscore: 60,2%
    Veere - duurzaamheidsscore: 41,9%
    Schouwen-Duiveland - duurzaamheidsscore: 34,8%
    Terneuzen - duurzaamheidsscore: 23,9%
    Reimerswaal - duurzaamheidsscore: 18%

Vlissingen behaalt juist de laagste score van alle Zeeuwse gemeenten: 1,9%. Ook in Middelburg (3,2%) en Goes (4%) kiezen relatief weinig inwoners voor duurzame opties. Hoewel deze gemeenten binnen de provincie het laagst scoren, zijn ze nog steeds duurzamer dan gemiddeld in Nederland. Landelijk is het het Zuid-Hollandse Schiedam waar de minste duurzame maatregelen zijn getroffen door inwoners: de gemeente heeft een score van -55,1%.

Meeste ‘versteende’ tuinen in Vlissingen
Geen gras, struiken of bomen, maar tegels: 36,6% van de totale tuinoppervlakte in Zeeland is bestraat. Vlissingen spant de kroon,want in deze gemeente ligt 48% van alle vierkante meters tuin vol met tegels. Ook inwoners van Goes houden van een onderhoudsarme tuin: 46% van het totale tuinoppervlak in deze gemeente is bestraat.

In Borsele kiezen inwoners juist het vaakst voor een groene tuin, want hier is 28,5% voorzien van tegels. Ook Schouwen-Duivenland is relatief groen, hier is 29,6% van het tuinoppervlak bestraat.

Benieuwd naar de scores van alle gemeenten? Die vind je op de onderzoekspagina.

Reactie schrijven

Commentaren: 0