· 

Onderzoek: 6% van de Zeeuwen heeft diabetes

Diabetes komt vaker voor dan veel mensen denken. Volgens meest recente cijfers hebben momenteel ruim 23.000 Zeeuwen suikerziekte, wat neerkomt op 6% van alle inwoners binnen de provincie.

Foto door Nataliya Vaitkevich  © Pexels

Wel zijn er grote lokale verschillen. Zo gaat het in Terneuzen zelfs om 7,9% van de inwoners. Dit en meer blijkt uit onderzoek dat Independer deed op basis van de meest recente Vektis data in aanloop naar Wereld Diabetes Dag (14 november).Ten opzichte van elders in het land wonen er niet veel, maar ook niet weinig diabetici in Zeeland. De provincie valt in de middenmoot. In Drenthe ligt het percentage het hoogst: hier heeft 7,4% van de inwoners de diagnose diabetes gekregen. In Utrecht is het percentage juist het laagst (5,1%).

In deze gemeenten wonen de meeste diabetici
Binnen Zeeland zijn er grote lokale verschillen. Volgens meest recente cijfers wonen de meeste mensen met diabetes in Terneuzen. In deze gemeente heeft 7,9% van de inwoners suikerziekte. Ook in Sluis ligt het percentage veel hoger dan elders in de provincie. De top 5 Zeeuwse gemeenten met naar verhouding de meeste diabetici:

    Terneuzen: 7,9% van de inwoners heeft diabetes
    Sluis: 7,4% van de inwoners heeft diabetes
    Hulst: 7% van de inwoners heeft diabetes
    Schouwen-Duiveland: 6,2% van de inwoners heeft diabetes
    Vlissingen: 6,1% van de inwoners heeft diabetes

In Veere en Reimerswaal ligt het percentage juist het laagst (beide 4,5%).

Prijs medicatie stijgt voor diabetes type 2
De kosten voor diabetesmedicatie zijn de afgelopen jaren flink toegenomen. Zo betaalde iemand met diabetes type 2 vorig jaar gemiddeld  93,06 euro en in 2018 was dit ‘slechts’ 35,57 euro. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van Zorginstituut Nederland. De twee meest voorkomende vormen van diabetes zijn type 1 en type 2. Het grote verschil is dat type 1 aangeboren is en type 2 dat meestal niet is. Type 2 kan aan de genen liggen maar kan ook te maken hebben met de leefstijl. In Nederland zijn er ruim 1,1 miljoen mensen met diabetes, 90% hiervan heeft diabetes type 2. Als we kijken naar de vergoeding die verzekeraars betaalden aan de apotheken voor patiënten met type 2 diabetes, dan zien we een forse stijging. In 2018 kostte dit per gebruiker per jaar gemiddeld 35,57 euro en in 2022 liep dit op naar 93,06 euro. Dit komt neer op een stijging van 161,7%. De prijsstijging is gebaseerd op de 28 voorgeschreven medicijnen voor diabetes type 2.

Voor mensen met diabetes type 1 ziet dat beeld er anders uit. Zij hebben een behandeling met insuline nodig en de kosten voor dit injectiemiddel zijn over het algemeen juist in prijs afgenomen. De gemiddelde vergoeding voor alle typen insuline tezamen daalde per gebruiker met gemiddeld 14,13% tussen 2018 en 2022.

Kosten vallen onder het eigen risico
De medicijnen voor diabetes type 1 en type 2 worden vergoed door de basisverzekering. "Als je diabetes type 2 hebt, dan hoef je meestal geen insuline te spuiten, maar gebruik je in eerste instantie alleen medicijnen. Deze medicijnen worden vergoed, maar gaan helaas wel ten koste van je eigen risico. In sommige gevallen moet je voor de jouw medicijnen ook een eigen bijdrage betalen, maar dat kan per verzekeraar verschillen. Let dus goed op de voorwaarden voordat je een verzekering vergelijkt of afsluit”, aldus Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen bij Independer.

Meer informatie over het onderzoek.

Reactie schrijven

Commentaren: 0