· 

Uniek Canadees bevrijdingsvuur arriveerde na D-Day op Nederlandse bodem in Vlissingen

Op zondag 9 juni 2024, vanaf 19.44 uur, organiseerden World Peace Flames, Canadian Remembrance Torch Foundation,  Dutch Liberation Tour Canada.

Uniek Canadees bevrijdingsvuur aangekomen in Vlissingen  © RTV Vlissingen

En In Our Fathers’ Footsteps 2025, een gezamenlijke ceremonie bij het World Peace Flame Monument op Bellamypark in Vlissingen. Aanwezig waren onder meer Arno Vael (gedeputeerde) en Marc de la Fontaine (Canadees militair attaché in Nederland en België). De Canadese IOFF-initiator Karen Hunter kwam met de door haar bedachte Remembrance Torch, met de meegevoerde originele vlam, aan bij het Bellamypark. Er waren pipers, een halftrack, een jeep en motoren uit WOII.

Er waren toespraken van mevrouw Letty Demmers, voorzitter WPF Vlissingen, en van Karen Hunter. Daarna begon de ceremonie: het vermengen van de beide vlammen. Aansluitend sprak loco-burgemeester Wilfried Boonman van Vlissingen. De vlam, als bron met de Torch, zal veel worden ingezet bij herdenkingen rond 80 jaar Vrijheid in 2024 (o.a. Slag om de Schelde, Brabantse Wal). En in 2025 door de Royal Canadian Legion in Nederland en door lokale Oranjeverenigingen.

In Our Fathers’ Footsteps 2025 begint in Vlissingen een twaalfdaags programma voor 120 familieleden van de inmiddels overleden veteranen. We halen dan de nog steeds (!) brandende vlam op. De vlam zal worden meegevoerd langs de bevrijdingsroutes van de Canadezen. Uiteindelijk wordt de vlam op 4 mei 2025 aangeboden aan de burgemeester van Wageningen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0