· 

Inflatie in juni naar 3,2 procent, prijzen opnieuw gestegen

Vorige maand steeg de inflatie met 3,2 procent, zo blijkt uit een eerste schatting van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In mei stegen de prijzen nog met 2,7 procent.

Vooral voeding dranken en tabak werden in juni met 4,4 procent behoorlijk duurder.  Foto: © VLI Media

Net als in mei, steeg in juni de prijs van diensten -zoals telecom, vervoer en recreatie- met 4,6 procent het hardst. Producten uit de industrie werden juist 0,5 procent goedkoper. Vooral voeding, dranken en tabak werden in juni met 4,4 procent behoorlijk duurder. In mei was dit 3,1 procent.

De oplopende prijsstijgingen maakt het lastiger voor de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente dit jaar verder te verlagen. Een maand geleden werd voor het eerst in ongeveer vijf jaar tijd de rente verlaagd, omdat de inflatie in de eurozone langzaam onder controle leek te komen. De inflatie wordt elke maand gemeten als de ontwikkeling van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand in het voorgaande jaar.

Prijsontwikkeling productgroepen
Bij de snelle raming maakt het CBS naast het inflatiecijfer ook de prijsontwikkeling van een aantal productgroepen bekend. Deze productgroepen zijn samentellingen van bestedingscategorieën op een bepaald thema, zoals alle diensten. Op 9 juli wordt van alle categorieën in de CPI de prijsontwikkeling gepubliceerd.

Reactie schrijven

Commentaren: 0