Vlissings verleden (archief)

Via deze rubriek plaatsten we geregeld filmpjes en reportages over het verleden van Vlissingen

Vlissingen 1921


Restauraties in Vlissingen jaren 70

Vlissingen rond 1913


'Het laatste spektakel'

300 jaar De Ruyter herdenking 29 april 1976


Dijk van een dijk 1975 - 1985

Hoge waterstand 3 januari 1976


Beloodsing Vlissingen 1975

In deze driedelige mini-docu filmbeelden over de beloodsing in 1975. De beelden zijn afkomstig uit de privécollectie van John Meijboom en gefilmd in Kodac Super 8.


Beloodsing Vlissingen 1975 - Deel 2


Beloodsing Vlissingen 1975 - Deel 3 (slot)

Beloodsing Vlissingen 1975 - Deel 1


Trap naar zee

Documentaire serie Zorgvliedt uit 1975 over de zogenaamde ‘leeuwentrap’ in Vlissingen.
Hans Verhagen gaat in ‘Trap naar zee’ op zoek naar herinneringen aan de leeuwentrap in
Vlissingen, die moet wijken voor dijkverzwaring.
Bron: vpro.nl

Kustvisserij 1969

Een mooie (archief) film uit 1969 over de kustvisserij met medewerking van de viskotter ‘drie gebroeders’ van Oreel. Ook zien we de (vis) vrouwen aan de Nieuwendijk die jarenlang een vertrouwd beeld waren rond de Koopmanshaven in Vlissingen en hun waren aan prezen met de kreet ‘Scharretjoe’. Zo ging dat er in de jaren 60, 70 aan toe. En de gekochte vis ging niet in een plastic tasje zoals tegenwoordig, maar werd verpakt in een oude krant.

Thuishavens
De afsluiting van het Veerse Gat in 1961 betekende het einde van Veere als vissershaven. De vissersvloot moest verhuizen.

Een deel vond een ligplaats in Vlissingen, een deel in Colijnsplaat. Hieronder bevonden zich ook veel schepen van Arnemuiden. De vissersvloot van deze plaats had zich al bijna een eeuw eerder (1871) vanwege de aanleg van de Sloedam moeten verplaatsen. Vanwege het verloren gaan van visgronden en het ingesloten raken van vissershavens hadden ook andere vissers en vissersschepen vanaf 1850 een nieuwe thuishaven
Bron video: YouTube

VLI26 "Maria"

Teloorgang van de Koninklijke Maatschappij De Schelde

Dit jaar (2017) deze zomer zal er een monument (de ketting) vervaardigd door Joris Baudoin worden geplaatst aan het dok in Vlissingen. Dit monument is een nagedachtenis aan de arbeiders die werkzaam zijn geweest bij de Koninklijke Maatschappij De Schelde in Vlissingen. De Scheepswerf was de trots van Vlissingen, een bloeiend bedrijf wat volop werk gaf aan arbeiders die 30 - 50 jaar aan de machines stonden en hun medewerking verleenden aan de bouw van vele schepen, tot de neergang in de jaren 90 van de scheepsbouw inzette. In deze aflevering van Vlissings verleden een terugblik op de ontwikkelingen.  

Mannen tussen staal 1955

In deze aflevering een terugblik op Vlissingen in het jaar 1955, de ontwikkelingen van de werf de Koninklijke Maatschappij de Schelde, de woningbouw en de ontwikkeling van de stad die in dit jaar een rol speelden. Scheepswerf De Schelde was de trots van Vlissingen. De hele stad liep uit als een schip van de helling gleed. En het bloeiende bedrijf gaf volop werk. De meeste arbeiders stonden met liefde in de jaren 30, 40, 50 jaar aan de machines!