· 

Nieuw Talent Orkest Walcheren: 'Muziek maken kan iedereen!'

Afgelopen zaterdag vond de aftrap plaats van het Nieuw Talent Orkest Walcheren, een samenwerking van 7 Walcherse muziekverenigingen.

Verenigingsgebouw van muziekvereniging Vlissingen

Met een overweldigend aantal van 77 deelnemers in de leeftijd van 20-83 jaar en er staan nog mensen op de wachtlijst voor de volgende editie. Dit orkest is een gezamenlijke initiatief van Walcherse muziekverenigingen uit Vlissingen, Veere, Oostkapelle, Arnemuiden,  Koudekerke en Serooskerke.

Het was een inspirerende middag die begon om 16:00 uur met een woord van welkom door Frank van Boxtel. Eén van de deelnemers van het muziekproject bij Muziekvereniging Vlissingen 2 jaar geleden. Frank vertelde dat hij toen op eenzelfde manier startte en sindsdien met heel veel plezier muziek maakt. Guus Pieksma en Annewiep Bloem van Maer Mei Muzyk. werden voorgesteld.  Zij hebben de methode Nij Talint Orkest ontwikkeld. Volwassenen die weinig of geen ervaring hebben in de muziek leren in tien repetities tijd een instrument kennen en samen te spelen. Guus verdeelde de deelnemers per instrumentgroep over de verschillende ruimtes.

Door buddy’s (muzikanten van de organiserende verenigingen) kregen zij uitleg over het in elkaar zetten van hun instrument, hoe houd je het vast en hoe haal je er geluid uit. Vervolgens gingen alle deelnemers weer terug naar de grote zaal. Guus vertelde dat ze niet alleen deelnemer zijn maar zich vanaf nu muzikant mogen noemen. Hij gaf ze o.a. uitleg over zithouding, ademhaling, noten(waarde),en ritmiek. Guus speelde een ritme voor en alle deelnemers speelden dit na.

Na een korte pauze was er voor iedere deelnemer een lesmap en lessenaar. De lessenaar bleek een uitdaging op zich. Een verdraaid lastig attribuut dat met uitleg en hulp tot stand kwam. Na uitleg over de lesmap en de website van Nij Talint Orkest werd afgesloten met het gezamenlijk spelen van de eerste 5 lesregels! Het muziekproject gaat om de week 10x op zaterdag repeteren zal op zaterdag 9 maart 2024 met een concert worden afgesloten.

Instrumentgroep in aparte ruimte (uitleg)

De lessenaar bleek een uitdaging op zich


Het Nieuw Talent Orkest Walcheren is een muziekproject voor volwassenen en iedereen kan meedoen. Muzikale ervaring is geen vereiste. Alle deelnemers krijgen van de deelnemende verenigingen een muziekinstrument in bruikleen. De inspirerende muzikale leiding is in handen van Petra van Antwerpen. Tijdens de repetities zijn ervaren muzikanten van de deelnemende verenigingen aanwezig om de deelnemers te helpen.

Het Nieuw Talent Orkest Walcheren is een samenwerking tussen Harmonie Voorwaarts, Muziekvereniging EMM Serooskerke, Brassband Crescendo Oostkapelle, Muziekvereniging Arnemuiden, Muziekvereniging Veere’s Genoegen, Muziek vereniging Vlissingen (Koninklijke Harmonie Ons Genoegen / Deltaband) en het Middelburgs Muziekkorps. Website Muziekvereniging Vlissingen.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    André Lorier (vrijdag, 08 december 2023 16:50)

    Heel fijn en ook zo veel belangstelling!!