· 

Onderzoek: vorig jaar bijna 1.000 boetes in Zeeland voor rijden onder invloed

Met een slok te veel op achter het stuur kruipen? Levensgevaarlijk én verboden. Toch gingen vorig jaar veel weggebruikers in Zeeland de mist in.

Foto:Pixabay

In 2023 heeft de politie namelijk 992 weggebruikers van de Zeeuwse wegen geplukt en beboet voor rijden onder invloed, een lichte stijging ten opzichte van een jaar eerder. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van meest recente Politiecijfers.

Iets meer boetes voor rijden onder invloed
In Zeeland werden vorig jaar 992 boetes uitgedeeld voor rijden onder invloed. Dit zijn 2,5% bekeuringen meer dan in 2022. Drenthe is de enige provincie waar in 2023 minder boetes waren dan in Zeeland. Het gaat om weggebruikers die bekeurd zijn voor rijden onder invloed van alcohol, drugs of bepaalde medicatie waarmee je niet de weg op mag. Overigens is Zeeland de enige provincie waar sinds het pre-coronajaar 2019 het aantal boetes is gedaald.

“Veroorzaakt iemand met een slok te veel op een ongeluk en is er een tegenpartij betrokken? Dan betaalt de veroorzaker de schade aan de eigen auto sowieso zelf. Een WA-verzekering vergoedt normaal gesproken altijd de schade bij de tegenpartij. Maar let op, dat is anders wanneer er alcohol of drugs in het spel is. Vrijwel alle verzekeraars hebben namelijk een alcohol- en drugsclausule. Dit betekent dat de verzekeraar wel de schade bij de tegenpartij vergoedt, maar de kosten vervolgens op de veroorzaker verhaald. Hoe dit precies is geregeld, staat in de polisvoorwaarden,” legt Independer expert autoverzekeringen Menno Dijcks uit.  

Op gemeenteniveau vond vorig jaar vooral een sterke stijging plaats in Vlissingen (+72,1%) en Noord-Beveland (+71,4%), terwijl er in Tholen (-40,9%) juist een stuk minder mensen betrapt werden op rijden onder invloed.

Lokale verschillen
In alle Zeeuwse gemeenten werden vorig jaar bekeuringen uitgedeeld voor rijden onder invloed: per 10.000 15-plussers gaat het om gemiddeld 29,9 proces-verbalen, al zijn er grote lokale verschillen. Zo zijn in Sluis naar verhouding veel meer bestuurders betrapt voor rijden onder invloed. In deze gemeente gaat het zelfs om 49,6 bekeuringen per 10.000 inwoners van 15 jaar en ouder. De vijf Zeeuwse gemeenten waar relatief de meeste mensen worden beboet:

    Sluis: 49,6 bekeuringen per 10.000 inwoners van 15 jaar en ouder
    Vlissingen: 38,0 bekeuringen per 10.000 inwoners van 15 jaar en ouder
    Terneuzen: 37,9 bekeuringen per 10.000 inwoners van 15 jaar en ouder
    Noord-Beveland: 34,5 bekeuringen per 10.000 inwoners van 15 jaar en ouder
    Hulst: 34,1 bekeuringen per 10.000 inwoners van 15 jaar en ouder

In Tholen werden - naar verhouding - de minste verkeersdeelnemers betrapt op rijden onder invloed van verdovende middelen: 5,9 per 10.000 15-plussers. Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente? Bekijk dan de onderzoekspagina.

Reactie schrijven

Commentaren: 0