· 

150 Jaar Zeeuwse Spoorlijn uitgebreid gevierd

“Gelijk eene bruid zich tooit om hare bruiloft te vieren, zoo tooit zich ook onze stad, om het feest der opening van hare Spoorweg- en havenwerken zoo luisterrijk mogelijk te maken.”

NS treinen Vlissingen  © Multranet Media

Zo omschreef de ‘Vlissingsche Courant’ in 1873 de feestelijkheden rond de ingebruikname van de Zeeuwse Lijn. De spoorlijn bestaat op 8 september precies 150 jaar. Sinds 1873 verbindt de lijn met haar elf stations Zeeuwse en Noord-Brabantse steden en dorpen met elkaar en de rest van Nederland. Op 8 en 9 september vieren NS en ProRail dat uitgebreid.

8 september: 150 Jaar Zeeuwse Lijn Express
Op vrijdag 8 september staan we officieel stil bij 150 Jaar Zeeuwse Lijn. Vanuit Roosendaal rijdt de speciale ‘150 Jaar Zeeuwse Lijn Express’ met genodigden, waaronder 150 Zeeuwen en West-Brabanders, naar Vlissingen. NS zet daarvoor de Koploper in, de iconische trein die al ruim 40 jaar dienstdoet bij NS en begin deze eeuw vernieuwd zijn. In de trein horen de reizigers via het omroepsysteem een historische vertelling over de spoorlijn door Jan van der Male, schrijver van het boek ‘De Zeeuwse Lijn’. Na aankomst in Vlissingen speelt het NS Orkest op het station en wordt de taart aangesneden.

Oproep: ga mee!
Wij willen de Zeeuwen en West-Brabanders het feest graag mee laten vieren. Daarom roepen wij Zeeuwen en West-Brabanders op zich aan te melden om dit feest mee te vieren en met de ‘150 Jaar Zeeuwse Lijn Express’ mee te rijden. Mail daarvoor uiterlijk 4 september wat de mooiste Zeeuwse parel is die je met het openbaar vervoer kunt bezoeken, plus naam, mailadres en woonplaats naar zeeuwselijn@ns.nl. Uit de inzendingen worden 150 mensen gekozen.

Stempelkaart voor de Zeeuwse Stationstocht

9 september: Zeeuwse Lijn Stationstocht
Op zaterdag 9 september is het feest voor iedereen op en langs de gehele Zeeuwse Lijn. Met flinke korting kan iedereen tussen 10:00 en 17:00 uur heen en weer over de Zeeuwse Lijn reizen, met een stempelkaart. De speciale tickets zijn te verkrijgen op ZeeuwseLijn.nl. Op vrijwel alle stations hebben de gemeenten langs de lijn allerlei activiteiten georganiseerd. Iedereen die drie of meer stations bezoekt en daar ouderwets de stempelkaart laat ‘knippen’, krijgt aan het einde van de dag de 150 Jaar Zeeuwse Lijn herinneringspin (zolang de voorraad strekt). De stempelkaart en het programma zijn te vinden op Zeeuwselijn.nl.

Lees verder...

Reactie schrijven

Commentaren: 0