· 

Eerste editie Royal Flush - Urban Culture Festival Vlissingen

Op 23 september 2023 vindt de eerste editie plaats van het Urban Culture Festival 'Royal Flush' op de Jan Weugkade in Vlissingen.

Afbeelding van Adri Marie via Pixabay

Lokale en nationale graffiti artiesten, hiphop dansers en woordkunstenaars staan garant voor een spectaculair programma.

Graffiti jam op de Hall of Fame
De graffiti artiesten gaan vanaf 11.30 uur graffiti painten (spuiten) op een zogenaamde Hall of Fame, een legale (oefen) wand voor graffiti. De wand is aangeschaft uit de Creative City Boost pot en staat speciaal  voor het festival naast de Machinefabriek. Na het festival krijgt de betonnen wand een vaste plek bij het Urban Sports parkje in het Nollebos, zodat graffiti-artiesten daar het hele jaar samen kunnen painten. Op het festival kunnen kinderen (van alle leeftijden) ook kennis maken met de spuitbus. Zeeland Graffiti verzorgt de hele dag gratis workshops.

Hip Hop Dancebattle en Kidsbattle
Hip Hop Avenue, urban dansstudio in Vlissingen, organiseert tijdens het evenement een hiphopdancebattle waarin standupdansers en breakdancers in duo’s tegen elkaar strijden. Een professionele jury kiest wie de beste moves heeft op de dansvloer. Aan het begin van de dag is er ook een kidsbattle waarin kinderen onder de twaalf jaar hun danskunsten in de strijd gooien. Tussen de rondes door zijn er optredens van dansers en rappers.

Muurschildering
In de week voorafgaand aan het festival maakt Joram Roukes een muurschildering op de zijkant van het ‘Blauwe huis’ aan de Prinsenstraat in de stad. Het thema is ‘Ik worstel en kom boven’. Joram heeft een kenmerkende stijl waarin hij verschillende afbeeldingen naast en door elkaar plaatst. Zijn werken worden vaak beschreven als een spectaculair, visueel toneelstuk. Bekijk zijn werk via deze link.

Muurschildering aan de Prinsenstraat  © Multranet Media

Het idee
Het idee van waaruit Royal Flush is ontstaan, is de droom van de projectgroep om op langere termijn een ‘Urban hot spot’ in Vlissingen te realiseren. Een inspirerende fysieke plek, die de basis gaat zijn voor een duurzaam, constructief samenwerkingsverband tussen een groep enthousiaste beoefenaars en ondernemers uit de Urban scene, de gemeente, culturele en andere organisaties en het (lokale) bedrijfsleven. In deze samenwerking wil de projectgroep er graag voor zorgen dat de Urban scene van Vlissingen gezien en gefaciliteerd wordt waardoor jong en gevestigd talent de kans krijgen zich te ontwikkelen en te presenteren in een stad die ‘Urban’ ademt. De projectgroep droomt van een hotspot in de stad met Urban muziek, dans, sport en kunst. Vanuit Creative City Boost zijn nu, in de zomer van 2023, met het Urban Culture Festival Royal Flush de eerste stenen gelegd, op weg naar die hotspot in Vlissingen.

Programma zaterdag 23 september

    11:30 Aanvang | Painting Hall of Fame | Start workshops en muziek
    13:00 DJ SD
    13:15 Opening door host
    13:30 Kids battle
    14:00 Act: dans (Luka en liv)
    14:05 Aankondiging 2on2 battle en warming up
    14:05 DJ SD
    14:30 Act: dans Cycz en Zoë
    14:38 Showcase judges
    14:45 Start battle ronde 1
    15:25 Battle ronde 2
    15:45 Pauze, DJ SD
    15:50 Act: Young Villian
    15:55 Host
    16:10 Finale battle
    16:25 DJ SD

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Marja Efdé (zaterdag, 23 september 2023 17:58)

    Wat leuk dat dit georganiseerd is.
    Ik word er helemaal blij van.