· 

Energietoeslag 2023: Zeeland meest ruimhartig van Nederland

Ook dit jaar komen veel Zeeuwen in de knel door hun torenhoge energierekening. Huishoudens met een laag inkomen kunnen daarom een energietoeslag over 2023 aanvragen.

Afbeelding van Frauke Riether via Pixabay

 De voorwaarden verschillen enorm per gemeente, blijkt uit eigen onderzoek van Independer. In Zeeland blijken gemeenten coulanter dan in veel andere provincies: ze hanteren zelfs het vaakst een ruimere inkomensgrens waardoor meer mensen de toeslag kunnen aanvragen.

De regering adviseert om de energietoeslag over 2023 alleen uit te keren aan huishoudens met een inkomen tot circa 120% van de bijstandsnorm. Gemeenten kunnen ervoor kiezen om deze inkomensgrens te verhogen en 29,2% van de Nederlandse gemeenten doet dit ook.

In Zeeland zijn gemeenten over het algemeen veel coulanter. Binnen de provincie heeft zelfs 76,9% de gemeenten een ruimere inkomensnorm. In geen enkele provincie is dit percentage zo hoog.

Wie heeft er recht op de energietoeslag?
Voor zover bekend kan elke Zeeuw met een inkomen tot en met 120% van de bijstandsnorm een energietoeslag over 2023 aanvragen, al hanteren veel gemeenten een ruimere inkomensgrens.

    Tot en met 120% van de bijstandsnorm: 2 gemeenten
    Tot en met 130% van de bijstandsnorm: 9 gemeenten
    Tot en met 140% van de bijstandsnorm: 1 gemeente
    Bijstandsnorm onbekend op 12 december: 1 gemeente

Benieuwd hoe het precies zit in jouw gemeente? Check dan hier het onderzoek van Independer.

In Zeeland minder haast met aanvragen
Heb je recht op de energietoeslag 2023? Wees je dan bewust van de uiterste aanvraagdatum. Deze kan verschillen per gemeente en loopt in Zeeland uiteen van 31 maart tot en met 30 juni 2024. Je hebt dus nog tijd en dat is in scherp contrast met veel andere gemeenten buiten de provinciegrenzen. Zo kun je in 15 gemeenten verdeeld over het hele land slechts tot 31 december 2023 de energietoeslag over 2023 aanvragen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0