· 

Albert Heijn gestopt met de verkoop van tabak

Sinds 1 januari 2024 is er geen tabak meer te verkrijgen in alle AH-winkels. Steeds meer plekken worden rookvrij en sigaretten worden op steeds minder plekken verkocht.

 Foto: Verkooppunt tabak Albert Heijn Aagje Dekenstraat gesloten  © Multranet Media

"Albert Heijn is voorstander van de beweging naar een rookvrije generatie. Om een blijvende gedragsverandering en een rookvrije generatie te realiseren is het van belang dat alle verkopende partijen en andere betrokken spelers, groot en klein, hier samen in optrekken." Daarom is de Albert Heijn per 1 januari gestopt met de verkoop van tabak en aanverwante producten in alle eigen winkels in Nederland. Vanaf 1 juli 2024 gaat een verkoopverbod van tabak in voor alle supermarkten in Nederland.

Maar het verbod stopt hier niet: volgens Rijksoverheid mag vanaf 2030 tabak niet meer worden verkocht in onder andere tankstations, maar alleen nog in gemaks- en speciaalzaken. Vanaf 2032 mogen alleen speciaalzaken nog tabaksproducten verkopen.

Vooruitlopen op wetgeving  
De overheid heeft aangekondigd op 1 juli 2024 de tabaksverkoop bij supermarkten te willen stoppen. Albert Heijn kiest ervoor om een half jaar eerder te stoppen. Vanuit de missie ‘Samen beter eten bereikbaar maken. Voor iedereen.’ zet de supermarktketen continu stappen naar een gezondere samenleving en wil Albert Heijn klanten helpen bij een gezondere leefstijl.  

Alleen samen maken we het verschil
Om een blijvende gedragsverandering en een rookvrije generatie te realiseren, is het van belang dat alle verkopende partijen en andere betrokken spelers, groot en klein, samen optrekken. Als Albert Heijn kunnen we impact maken door nu deze stap voorwaarts te zetten en met het hele assortiment te stoppen.

Keuzevrijheid
Sinds 1 juli 2023 is Albert Heijn gestopt met de online verkoop van tabak en aanverwante artikelen. Het afgelopen half jaar heeft Albert Heijn alles in gang gezet om vanaf 1 januari 2024 te kunnen stoppen met de verkoop van tabak en aanverwante artikelen (zoals vapes) in alle eigen winkels in Nederland. Door de beschikbaarheid te verminderen wordt het gebruik van tabak ontmoedigd. De franchisenemers van Albert Heijn zijn gevraagd mee te gaan in dit besluit. Het staat franchisenemers, als zelfstandig ondernemers, vrij de keuze te maken eerder te stoppen met de verkoop van tabak. Een deel stopt per 1 januari met de verkoop, anderen doen dat wanneer de wet, naar alle waarschijnlijkheid, op 1 juli 2024 van kracht is.

Voor de BP-tankstations met AH to go winkels geldt dezelfde keuzevrijheid. BP is een zelfstandige organisatie en franchisenemer van Albert Heijn. De AH to go winkels worden bemand door medewerkers van BP. De wettelijke verplichting voor het stoppen met de verkoop van rookwaren op tankstations is 2030. Albert Heijn verdient geen geld aan de tabaksartikelen die franchisenemers en BP verkopen. Daarnaast gaat Albert Heijn geen tabaksspeciaalzaken openen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0