· 

Sterkste stijging verkeersongevallen in Zeeland (bijna 11%)

Het aantal ongelukken in het Zeeuwse verkeer neemt toe. In 2022 ging het 2.584 keer mis op wegen in Zeeland, een stijging van 10,9% ten opzichte van een jaar eerder.

Afbeelding van Netto Figueiredo via Pixabay

De provincie heeft hiermee zelfs de sterkste stijging van heel Nederland. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van onlangs gepubliceerde data van Rijkswaterstaat. 

Zeeland is niet de enige provincie waar het aantal verkeersongevallen is toegenomen. Ook in Noord-Brabant (+10,4%) en Noord-Holland was er een sterke toename (+8,5%). Flevoland is de enige provincie waar juist een lichte daling was van het aantal ongelukken in het verkeer (-0,8%). “Door het toenemend aantal auto’s op de weg zou het kunnen dat deze stijging ook in 2023 doorzet. Ook hebben wij puur gekeken naar het aantal geregistreerde ongevallen. Als mensen het onderling regelen, zonder dat de verzekering daarbij betrokken is, dan wordt dat niet in de statistieken meegenomen. Het werkelijke aantal kan dus nog hoger liggen”, legt Independer auto-expert Menno Dijcks uit.  

Sterkste stijging in Kapelle
Er zijn grote verschillen per gemeente. Het aantal verkeersongevallen is binnen Zeeland het sterkst toegenomen in Kapelle. In het laatst geregistreerde jaar ging het hier 117 keer mis op de weg, een stijging van 44,4% ten opzichte van een jaar eerder. Ook in Borsele (+42,4%), Noord-Beveland (+41,1%) en in Middelburg (+24,2%) was het oppassen geblazen door het sterk stijgende aantal ongelukken in het verkeer.

Niet overal was het kommer en kwel. In de gemeenten Schouwen-Duiveland (-6,8%) en Reimerswaal (-6,7%) nam het aantal verkeersongevallen juist af. Hier gebeuren de meeste ongevallen

Nergens in Zeeland gaat het zo vaak mis op de weg als in Terneuzen. In het laatst gemeten jaar werden er in deze gemeente 351 verkeersongevallen geregistreerd. De gemeente is hiermee zelfs goed voor bijna 1 op de 6 ongelukken in de provincie. De provinciale top vijf gemeenten met de meeste verkeersongevallen is:

1   Terneuzen: 351 verkeersongevallen
2   Goes: 320 verkeersongevallen
3   Middelburg: 303 verkeersongevallen
4  Vlissingen: 298 verkeersongevallen
5  Schouwen-Duiveland: 262 verkeersongevallen

In Noord-Beveland lijken de wegen vooralsnog het veiligst: hier werden in één jaar tijd ‘slechts’ 79 verkeersongevallen gemeld. Benieuwd naar hoe het zit in jouw gemeente en wil je meer lezen over het onderzoek? Bekijk dan de onderzoekspagina van Independer.

Reactie schrijven

Commentaren: 0