· 

Zeehavenpolitie arresteert ronselaars

Bergen op Zoom / Vlissingen - De Zeehavenpolitie heeft in de afgelopen periode twee verdachten aangehouden van zogenaamde ronselaars praktijken.

© Multranet Media

Op 7 december 2023 werd door het arrestatieteam een 41-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats in Vlissingen aangehouden. Op 16 januari 2024 volgde de aanhouding van een 27-jarige man uit Bergen op Zoom op vliegveld Rotterdam Airport.

Ernstige bedreiging
De zaak kwam aan het rollen nadat de Zeehavenpolitie een melding van een ernstige bedreiging ontving. Naar aanleiding van de melding werd een opsporingsonderzoek ingesteld. Hieruit bleek dat de twee verdachten actief een havenmedewerker benaderden om in de haven van Vlissingen cocaïne uit scheepsladingen te halen. Deze medewerker werd ernstig bedreigd.

Partij cocaïne
Uit het onderzoek bleek al snel dat de verdachten vermoedelijk op zoek waren naar een deel van een partij cocaïne die op 15 november 2023 in beslag werd genomen. De Douane trof toen na een tip 3279 kilo cocaïne aan in een partij bananen in de haven van Vlissingen-Oost. Deze partij cocaïne, die verdeeld was over zes pallets, werd nog dezelfde dag vernietigd.

Doorzoekingen
Zowel in Vlissingen als in Bergen op Zoom doorzocht de Zeehavenpolitie meerdere woningen. Hierbij werden onder andere grote hoeveelheden contant geld en waardevolle goederen in beslag genomen.

Ronselaars
Ronselaars zijn personen die zich bezighouden met het ‘werven’ van onder andere havenarbeiders om hen te helpen bij bijvoorbeeld de invoer van cocaïne. Bij het ronselen worden grote geldbedragen geboden of worden havenmedewerkers fors bedreigd of onder dwang gezet.

Informatie over ronselpraktijken?
De Zeehavenpolitie vermoedt dat er onder havenmedewerkers of in hun omgeving meer informatie bekend is over ronselpraktijken. Voor de politie heeft de aanpak van deze vorm van criminaliteit hoge prioriteit. Wanneer u hierover informatie heeft, ontvangt de politie dit graag. Naast het melden via de bekende nummers, kan informatie ook anoniem worden gemeld via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) of het Team Criminele Inlichtingen (088 155 1661).

Reactie schrijven

Commentaren: 0