· 

Zeeland heeft relatief hoge biodiversiteit

De Zeeuwse natuur heeft genoeg te bieden. In de provincie vind je namelijk zo’n 40 unieke soorten aan flora en fauna per km².

Foto ter illustratie  © Pixabay

Deze diversiteit aan soorten ligt 5% boven het landelijke gemiddelde van 38 unieke soorten per km². Dit blijkt uit onderzoek van thuisstudieplatform Laudius op basis van 75 miljoen waarnemingen van de Global Biodiversity Information Facility.

Van vlinders tot krachtige eiken en van kleurrijke bloemen tot paddenstoelen: Zeeland biedt een grote diversiteit aan flora en fauna. Om de hoeveelheid soorten op gemeentelijk niveau te vergelijken, is ook het aantal geregistreerde unieke soorten van de afgelopen 70 jaar per km² in een gemeente berekend.

Zeeuwse gemeenten met de hoogste biodiversiteit
De Zeeuwse gemeente met de hoogste biodiversiteit is Schouwen-Duiveland. Per km² zijn hier 64 unieke soorten te vinden. De top 5 gemeenten in Zeeland met de meeste verschillende dieren, planten, bomen en paddenstoelen is:

    Schouwen-Duiveland: 64 soorten per km²
    Middelburg: 54 soorten per km²
    Vlissingen: 54 soorten per km²
    Terneuzen: 51 soorten per km²
    Goes: 46 soorten per km²

Deze soorten werden het vaakst waargenomen in Zeeland
Altijd al een kleine mantelmeeuw willen spotten? In Zeeland ben je dan aan het juiste adres. De afgelopen 70 jaar werd deze vogel hier 205.963 keer gespot: in geen enkele andere provincie lag het aantal zo hoog. Ook de lepelaar (60.290) en scholekster (57.041) worden in Zeeland vaak waargenomen. Planten die vaak gespot worden in Zeeland zijn roodzwenkgras en akkerdistel. Qua paddenstoelen en schimmels doet het groot dooiermos het het beste in Zeeland. Deze werd de afgelopen 70 jaar 812 keer gespot.

In Nederland staan ruim 90 vogels op de rode lijst van bedreigde soorten. Soms zijn deze toch nog gezien. Wil je zo’n weinig voorkomende vogel spotten, dan heb je binnen Zeeland de meeste kans in de gemeente Vlissingen.

Meer informatie over de regionale verschillen en de meest waargenomen dieren, planten, bomen en paddenstoelen in Nederland is te vinden op deze onderzoekspagina.

Reactie schrijven

Commentaren: 0