· 

Onderzoek: dit zijn de grootste clichés op Nederlandse cv’s

Waar ben jij écht goed in? Veel sollicitanten noemen vaardigheden op hun cv om zichzelf in een goed daglicht te zetten bij werkgevers.

Vind jij jezelf sociaal en leergierig? Hiermee onderscheid je je waarschijnlijk niet van de rest. Dit zijn namelijk de meest genoemde vaardigheden op Nederlandse cv’s: echte clichés dus. Dit en meer blijkt uit onderzoek van dienstverlener CVster.nl op basis van bijna 7 miljoen cv’s uit 30 verschillende landen over de hele wereld.

Vaardigheden op cv: 10 grootste clichés
Nederlandse sollicitanten benadrukken het liefst dat ze sociaal zijn: op ruim een vijfde van alle cv’s vind je deze eigenschap terug. Ook de vaardigheden ‘leergierig’ en ‘flexibel’ worden door veel werkzoekenden benoemd. De top 10 grootste cv clichés ziet er als volgt uit:

1   Sociaal: komt voor op 20,3% van de cv’s
2   Leergierig: komt voor op 18,6% van de cv’s
3   Flexibel: komt voor op 16,8% van de cv’s
4   Betrouwbaar: komt voor op 16,1% van de cv’s
5   Coöperatief (goed in samenwerken): komt voor op 14,3% van de cv’s
6   Zelfstandig: komt voor op 13,7% van de cv’s
7   Stressbestendig: komt voor op 12,2% van de cv’s
8   Behulpzaam: komt voor op 12,1% van de cv’s
9   Doorzettingsvermogen: komt voor op 12,1% van de cv’s
10 Communicatief vaardig: komt voor op 8,9% van de cv’s

Praktische vaardigheden worden minder vaak genoemd
Opvallend is dat er op Nederlandse cv’s vooral soft skills worden genoemd. Praktische en meetbare vaardigheden zoals programmeren, talenkennis, copywriting en het werken met verschillende computerprogramma’s worden veel minder vaak genoemd.

In veel andere landen is dat anders. Wereldwijd staat ‘Microsoft Office’ bijvoorbeeld op de derde plaats van meest genoemde vaardigheden op cv’s. 22% van alle sollicitanten wereldwijd benadrukt op hun cv dat zij goed kunnen werken met deze kantoorsoftware. In Maleisië gaat het zelfs om 63,4% (!) van alle werkzoekenden.

Reactie schrijven

Commentaren: 0