· 

Steeds minder dierenwinkels in Nederland

Het aantal dierenspeciaalzaken in Nederland loopt steeds verder terug.

© Multranet Media

De afgelopen tien jaar is het aantal dierenwinkels met bijna 20% afgenomen. De provincie Flevoland telt naar verhouding de minste gespecialiseerde winkels voor dieren en Zeeland juist de meeste, zo blijkt uit analyse door Huisdierenverzekeringen.nl.

Aantal dierenspeciaalzaken met bijna 20% afgenomen
Het aantal dierenwinkels in ons land daalt al jaren, op een korte opleving na corona na. Uit cijfers van de Kamer van Koophandel en het CBS blijkt dat er in 2010 nog ongeveer 1.900 dierenspeciaalzaken waren. Inmiddels is dit afgenomen tot iets meer dan 1.400. Mede door de opkomst van online dierenwinkels is het aantal fysieke dierenspeciaalzaken de afgelopen 10 jaar met 18% gedaald.

Dierenspeciaalzaken per provincie
Het aantal dierenspeciaalzaken verschilt sterk per provincie. In Zuid-Holland kom je het vaakst een dierenwinkel tegen in het straatbeeld, maar die provincie telt ook de meeste inwoners. Het aantal dierenwinkels afgezet tegen het aantal huishoudens geeft daarom een iets eerlijker beeld.

Hoewel zowel Flevoland en Zeeland beide tot de kleinste en dunst bevolkte provincies van ons land behoren, telt Flevoland het laagste aantal dierenspeciaalzaken per 10.000 huishoudens en Zeeland juist het hoogste.

Ook binnen de provinciegrenzen zijn er duidelijke verschillen. De COROP-regio Delfzijl en omgeving telde op 1 januari 2024 de minste dierenspeciaalzaken (7), terwijl volgens KvK-cijfers de meeste gespecialiseerde dierenwinkels in Groot-Rijnmond gevestigd zijn (117).

Meer informatie over dit onderzoek (inclusief een kaart met cijfers per regio) is te vinden op https://www.huisdierenverzekeringen.nl/info/dierenspeciaalzaken-nederland

Reactie schrijven

Commentaren: 0