· 

Relatief minste valincidenten onder ouderen in Zeeland

Een ziekenhuisopname onder de 65-plussers als gevolg van een valincident gebeurt het minst vaak in Zeeland. In de provincie worden 30,2% minder valincidenten gemeld dan het landelijke gemiddelde. Dit blijkt uit het onderzoek van Zuster Jansen naar ziekenhuisopnames na een valincident, op basis van de recentste CBS-data.

Foto Bernd Müller from Pixabay

Vallen is een groot probleem onder ouderen. Het kan leiden tot ernstige verwondingen en heeft veel invloed op de zelfstandigheid van 65-plussers. Zuster Jansen brengt het aantal ziekenhuisopnames na een accidentele val in kaart.

Meeste valincidenten in Middelburg
In de gemeenten Middelburg (182) en Noord-Beveland (181) zijn relatief gezien de meeste ziekenhuisopnames na een valpartij. Beide gemeenten zitten ruim 22% boven het landelijke gemiddelde. Zes gemeenten uit Zeeland hadden nul ziekenhuisopnamen na een valpartij gemeld. In totaal waren er in Nederland 'maar' 9 gemeenten die nul opnames hadden gemeld.

Uitschieters in Nederland
Zeeland heeft met 103 opnames per 10.000 ouderen de minste opnames van heel Nederland. Flevoland volgt met 130. Groningen is de provincie met de meeste opnames: hier waren 165 ziekenhuisopnames na een valongeluk. Zuid- en Noord-Holland volgen met 160 opnames per 10.000 ouderen.

De Nederlandse gemeente met de meeste ziekenhuisopnames na een valincident is Heemstede in Noord-Holland met 226 opnames per 10.000 ouderen.

Het volledige onderzoek en alle cijfers per gemeente zijn te vinden via: https://www.zusterjansen.nl/blog/valongelukken-ouderen/

Reactie schrijven

Commentaren: 0