· 

In deze Zeeuwse gemeenten rijden bestuurders het vaakst weg na een ongeval

Het is strafbaar om weg te rijden na een ongeval. Toch gaat het vaak mis op de Zeeuwse wegen: vorig jaar werden er 1.150 meldingen gedaan van wegrijders.

Foto: Unsplash

Vooral in Vlissingen waren er naar verhouding veel slachtoffers. In één jaar tijd reden in deze gemeente 160 bestuurders weg nadat zij betrokken waren bij een ongeluk. Dit blijkt uit onderzoek van Independer.nl op basis van politiecijfers en data van het Waarborgfonds.

Botsen tegen een geparkeerde auto, een hek omver rijden of een andere verkeersdeelnemer aanrijden: bestuurders die blik- of letselschade veroorzaken moeten zich altijd melden bij de gedupeerde. Ondanks dat wegrijden strafbaar is, ging het vorig jaar vaak mis in Zeeland. Wel is er een flinke daling van het aantal incidenten ten opzichte van 2022 (-14,2%). Dit is zelfs de sterkste afname van alle provincies.

In deze gemeenten de meeste wegrijders
Binnen Zeeland is Vlissingen koploper. Er werd hier vorig jaar 160 keer aangifte gedaan voor wegrijden na een ongeval. Ook in Middelburg en Terneuzen waren er veel gedupeerden. De top 5 gemeenten in Zeeland:

    Vlissingen: 160 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
    Middelburg: 150 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
    Terneuzen: 150 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
    Schouwen-Duiveland: 140 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk
    Goes: 125 aangiftes voor wegrijden na een ongeluk

In Noord-Beveland werd het minst vaak een proces-verbaal opgemaakt voor wegrijden na een ongeval: 20 in één jaar tijd. Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente? Het volledige onderzoek is te vinden via deze link.

Minimaal 68 miljoen euro aan schade
“Als je slachtoffer bent van een doorrijder na een ongeluk, dan kun je aanspraak maken op het Waarborgfonds. Alle mensen met een autoverzekering betalen mee aan dit fonds. Hoe meer mensen er doorrijden, hoe meer de premie voor iedereen zal stijgen”, legt expert autoverzekeringen Menno Dijcks van Independer uit. Wegrijders veroorzaken flink wat schade. In 2022 keerde het Waarborgfonds  zo’n 68,1 miljoen euro uit aan slachtoffers. “Ondanks een daling in de aangiften, ligt het schadebedrag in 2023 waarschijnlijk hoger door de sterke inflatie."

Op doorrijden staat een maximale gevangenisstraf van 3 maanden en een geldboete van ten hoogste 8100 euro. Ook kan iemand zijn rijbewijs voor maximaal vijf jaar kwijtraken. Er is een uitzondering op die wet. Als de doorrijder zich binnen 12 uur alsnog bij de politie meldt, dan vervalt vervolging voor het doorrijden.

Reactie schrijven

Commentaren: 0