· 

400 jaar geschiedenis Joods Vlissingen en Zeeland

De Stichting Oorlogsjaren in Vlissingen is verheugd het jaarprogramma 80 jaar vrijheid voor Vlissingen te beginnen met een interessante geschiedenis over de Joodse gemeenschap in Zeeland en met name in Vlissingen.

Archieffoto: Onthulling Joods monument Vlissingen 2016  © RTV Vlissingen

Wij (Stichting Oorlogsjaren in Vlissingen) hebben een aantal interessante sprekers 3 mei 2024 uitgenodigd en bereid gevonden hier het een en ander over te vertellen. Het idee voor deze middag ontstond vorig jaar bij een bezoek aan de oude RHBS in de Brouwenaarstraat in Vlissingen van de Vlaamse schrijfster Ingrid Van der Veken.

Zij wist dat de plaquette van de omgekomen oud-leerlingen in WO2 daar nog aanwezig was. Zij heeft veel speurwerk verricht aan de hand van een hoop brieven en andere gegevens die zij in Antwerpen tegenkwam en betrekking heeft op de Joodse familie Andriesse. Zij hadden begin 20e eeuw een zaak in Vlissingen en hun dochter ging hier naar school.

Zij zijn later verhuisd naar Antwerpen en bij het uitbreken van de oorlog gevlucht. Uiteindelijk werd zij toch nog in Zuid-Frankrijk in 1944 opgepakt met haar kind en daarna al snel vermoord in Auschwitz. Een hele tragische familiegeschiedenis die in boekvorm is verschenen met de titel "Verloren".

De uitgever en auteur Matty Verkamman en de historicus en voorzitter van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen dr. Peter van Druenen, hebben beiden de 400 jaar geschiedenis van de Joodse gemeenschap naar het uiteindelijk transport van de Zeeuwse Joden in maart 1942 samengevat in 2 lezingen. Voor de ontspanning en muzikale omlijsting zorgt de bekende Zeeuwse violiste Marieke Brokamp. We denken hiermee een interessant programma te kunnen aanbieden.

Download
poster 400 jaar Joods leven.pdf
Adobe Acrobat document 574.6 KB
Download
programma 400 jaar Joodse Geschiedenis i
Adobe Acrobat document 883.2 KB

Reactie schrijven

Commentaren: 0