· 

Boekpresentatie 'Onverschrokken Overleefster' museumschip Mercuur

Museumschip Mercuur Vlissingen bestaat dit jaar 70 jaar. Vanaf 14.00u (20 april) zal de schrijver Paul Goossen bij boekhandel ‘t Spui komen vertellen over de totstandkoming van, en het onderzoek voor dit mooie boek. Een boeiende lezing voor iedereen die geïnteresseerd is in maritieme geschiedenis!

Foto © Multranet Media

Museumschip Mercuur kwam in 1954 als oceaanmijnenveger Hr.Ms. Onverschrokken uit de VS in dienst bij de Koninklijke Marine. Als torpedowerkschip Hr.Ms. Mercuur maakte het vele reizen naar Noorwegen en Schotland, de Bahama’s en de Middellandse Zee. Het schip doorstond in die tijd menige schijntorpedering, 53 graden slagzij, regelmatig binnenstromend zeewater, rijkelijk stromend bier, Noors drijfijs, stevige machineschade en een bijna fatale aanvaring. Nu geniet deze Grand Old Lady van haar oude dag in het historische Dok van Perry in Vlissingen.

Het verhaal komt tot leven met meer dan 250 foto’s en de verhalen van oud-opvarenden en vrijwilligers die het schip als living history museum een toekomst geven. Met een gezamenlijk voorwoord van de commandant van de huidige Zr.Ms. Mercuur en de groepscommandant Onderzeedienst en een voorwoord van Frans Boetes, de founding father van de Mercuur als museumschip. Auteur Paul Goossen (Vlissingen, 1967) is vrijwilliger op museumschip Mercuur in Vlissingen.

Hij werd door het werk van zijn vader op scheepswerf De Schelde aangestoken door het maritieme virus en verzamelde alles wat los en vast zat van de marine. Deze jeugdliefde zou niet meer overgaan. Voor Onverschrokken overleefster dook hij in de archieven en spoorde de verhalen op van oud-opvarenden en andere betrokkenen die een rol speelden in de zeventigjarige geschiedenis van het schip.

Toegang gratis en aanmelding is fijn (via info@boekhandelspui.nl) maar niet verplicht.

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Paul Goossen (maandag, 15 april 2024 19:16)

    Dank voor het plaatsen!

  • #2

    Frans van de Velde (woensdag, 17 april 2024 13:18)

    Uitgeverij Den Boer|De Ruiter heeft het mogen uitgeven. Het is een fraai boek geworden en Paul is een uitstekend verteller!