· 

Duizenden vieren de vrijheid op zonovergoten Bevrijdingsfestival Zeeland

Op 5 mei vieren we de bevrijding van Nederland in 1945 en dat we sindsdien in vrijheid leven. Ook staan we die dag stil bij de waarde van vrijheid.

© RTV Vlissingen

Zo ook in Vlissingen via het Bevrijdingsfestival Zeeland wat in Vlissingen plaats vond. Het festival begon om 12:00 uur en eindigde rond middernacht. Het was dit jaar de 30 editie. En voor de eerste keer georganiseerd door Stichting Bruisend Zeeland in samen werking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Gemeente Vlissingen, Provincie Zeeland en diverse -lokale- leveranciers en professionals uit de evenementenbranche.

Het festival ging van start met de Van Randwijklezing
Mensenrechtenactiviste en voormalig Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier sprak 5 mei de Van Randwijklezing uit in de Sint Jacobskerk in Vlissingen. De lezing luidde de start van het festival in. Kathleen Ferrier is voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens en voormalig Tweede Kamerlid voor de CDA (2002-2012). Ze is deskundige op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, mensenrechten en diversiteit en verbonden aan verschillende universiteiten in Azië. Ze refereerde naar een gedicht van Van Randwijk, Bericht aan de levenden, waarin hij oproept om waakzaam te zijn, verder te kijken dan onze directe omgeving en de medemens werkelijk te zien. Ferrier: "Want juist deze tijd laat ons toch zien, dat wij mensen elkaar nodig hebben."

© Multranet Media

Het was een zonovergoten middag, en daar kwamen tienduizenden mensen naar schatting de vrijheid vieren in Vlissingen. Er was genoeg te doen voor jong en oud, op verschillende locaties in de stad, zoals op het Bellamypark,de Oude Markt en op het Scheldekwartier. Er waren 7 podia waar een reeks artiesten en bands optraden.

Zo kon je op het Plein van de Vrijheid in gesprek gaan met oorlogsveteranen, luisteren naar diverse sprekers of de confrontatie aangaan met vooroordelen. Ook voor kinderen was er een speciaal programma samengesteld. Geef vrijheid door!

Ambassadeurs van de Vrijheid
Ieder jaar worden er door het Nationaal Comité 4 en 5 mei een aantal artiesten uitgeroepen tot ‘Ambassadeur van de Vrijheid’, vaak zijn dit artiesten met een eigen verhaal die aansluit bij de boodschap van het Bevrijdingsfestival. Deze artiesten doen op 5 mei meerdere shows op locaties door heel Nederland, om hen snel in de juiste stad te krijgen worden zij met helikopters vervoerd door de Koninklijke Luchtmacht. Rond 21:30 verscheen een helikopter boven het festival met daarin de Ambassadeur van de Vrijheid Claude die het Bevrijdingsfestival Zeeland om 23:00 - 24:00 uur afsloot met zijn muziekoptreden. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0