· 

Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Zeeland

Wil je binnenkort op een vrijdagmiddag in het huwelijksbootje stappen? Hoeveel je kwijt bent voor een ceremonie in het gemeentehuis kan lokaal sterk verschillen.

Afbeelding van Dmitry Rodionov via Pixabay

In Hulst ben je van alle Zeeuwse gemeenten het minste kwijt: € 363,40. Dit terwijl een soortgelijke vrijdagceremonie in Middelburg ongeveer het dubbele kost. Dit en meer blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van ThePerfectWedding.nl.

Goedkoopste en duurste vrijdagceremonie in Zeeland
Gemeenten bepalen zelf de kosten voor een huwelijksvoltrekking, waardoor er lokaal grote verschillen zijn in de tarieven. De meest voordelige ceremonie van Zeeland vind je dit jaar in Hulst (€ 363,40), maar ook in Tholen (€ 365) en Sluis (€ 383,95) ben je relatief goedkoop uit voor een huwelijksvoltrekking op vrijdagmiddag.

De duurste Zeeuwse vrijdagmiddagceremonie vind je momenteel juist in Middelburg (€ 715,50). Hier betaal je ruim € 350 meer dan in Hulst voor een soortgelijke ceremonie. Ook in Veere (€ 567) en Schouwen-Duiveland (€ 520) ben je relatief veel kwijt voor een trouwdienst in het gemeentehuis.

Sarah Glasbergen, oprichter van ThePerfectWedding.nl zegt hierover: ‘‘Vrijdag is van oudsher een erg populaire dag om te trouwen. Door die populariteit hebben sommige gemeenten lange wachttijden voor een vrijdagbruiloft. Het is mogelijk dat gemeenten hopen dat koppels een andere dag kiezen door de kosten te verhogen.’’

Trouwen is iets duurder geworden
In Zeeland betaal je momenteel gemiddeld € 464,45 voor een uitgebreide huwelijksceremonie op vrijdagmiddag. Deze kosten liggen 4,3% hoger dan vorig jaar. De kosten stegen hiermee iets minder hard dan elders in het land. De gemiddelde stijging bedraagt namelijk 5,5%.

In bijna elke Zeeuwse gemeente zijn de kosten dit jaar toegenomen, al zijn er wel verschillen per gemeente. De sterkste toename was er in Reimerswaal: trouwen in het gemeentehuis is hier dit jaar 9,9% duurder dan in 2023. Je betaalt hier momenteel € 405 in plaats van € 368,50 vorig jaar. In twee gemeenten bleef het tarief gelijk ten opzichte van 2023: Noord-Beveland en Tholen.

Benieuwd hoe duur het is om te trouwen bij jou in de buurt, of zien hoe het in de rest van Nederland zit? Hier lees je meer over het onderzoek:

Reactie schrijven

Commentaren: 0