· 

Vlissingen Maritiem dag 2 afsluiting met Vrolijk Varend Defilé!

Op dag 2 van Vlissingen Maritiem gingen we een kijkje nemen op de Morgenster en de voormalig Harer Majesteits Mijnenveger Lacomblé van Zeekadetkorps Veere.

© RTV Vlissingen

Het was de gehele zaterdag zwaar bewolkt en het leek wel herfst met een stevige wind, maar ondanks dat bezochten naar schatting van de veiligheidsdiensten vrijdag en zaterdag een kleine tienduizend mensen het festival om de schepen te bezichtigen.

Aan het einde van de zaterdag 2 juni (in de avond) werd de dag afgesloten met een 1e Vlissings Vrolijk Varend Defilé! Een feestelijke parade van roeibootjes, sloepjes en kleine motorbootjes versierd met vrolijke kleuren, muziek en lichtjes.Waarbij ook Reinier de bootjesman te zien was met iconische muziekboot. Hij zorgde voor een feestelijke omlijsting met zijn vrolijke deuntjes en unieke optreden op het water. Een stukje Amsterdam in Vlissingen!  

Morgenster
We gingen aan boord van de Morgenster. De Morgenster liep in 1919 als De Vrouwe Maria van de scheepshelling bij de firma Boot in Alphen aan den Rijn. Het kwam toen in de vaart als zeilende haringlogger. In 1959 kreeg het schip de naam Morgenster en werd het schip ingezet in de sportvisserij en als zendschip Radio Delmare. In de 80-er jaren heeft het schip lang stilgelegen in Amsterdam en was het door vandalen vernield. Er stond zelfs een meter water in het ruim.Na een grondige verbouwing wordt het schip sinds 2008 ingezet als zeiltrainingsschip.

Lacomblé
En we gingen aan boord van de voormalig Harer Majesteits Mijnenveger Lacomblé. Dit is een uniek stuk maritiem erfgoed. Het schip werd vernoemd naar Kltz. E.E.B. Lacomblé, commandant van de kruiser Hr.Ms. De Ruyter, die met dit schip op 27 februari 1942 strijdend ten onder ging tijdens de Slag in de Javazee en hiervoor werd onderscheiden tot Ridder der 4e klasse in de Militaire Willems Orde”.Het schip werd voor Amerikaanse rekening in Arnhem gebouwd. Op 27 april 1959 werd het op stapel gezet. Op 6 februari 1960 werd het te water gelaten en op 22 augustus 1960 werd het in dienst gesteld. Naamsein : M 870. Het werd op 31 augustus 1984 uit de sterkte afgevoerd en op 31 december 1984 in bruikleen overgedragen aan het Zeekadetkorps Nederland. Na vele jaren in gebruik te zijn geweest bij het Zeekadetkorps Den Helder is het schip in 2022 overgedragen aan Zeekadetkorps Veere.

De organisatoren van Vlissingen Maritiem 2024 zijn blij met intieme karakter van deze editie en deelname van alle schepen. Ook zondag (de laatste dag) kunnen bezoekers nog genieten van de vele schepen die te bezichtigen zijn.

Reactie schrijven

Commentaren: 0