· 

Sjef Smeekens nieuwe interim Dean van UCR Middelburg

University College Roosevelt, UCR Board of Trustees en het College van Bestuur van de Universiteit Utrecht zijn verheugd aan te kondigen dat prof. dr. Sjef Smeekens de nieuwe Dean ad interim van University College Roosevelt wordt. Hij is aangesteld per 4 juni 2024.

University College Roosevelt Middelburg  © UCR

Richten op de toekomst van UCR
Het is een uitdagende tijd voor het hoger onderwijs in Nederland. Met stijgende personeels- en exploitatiekosten en een nationaal plan om het aantal internationale studenten in Nederland te verminderen, wordt financiële stabiliteit een steeds grotere uitdaging, vooral voor een college waarvan de enige inkomsten afkomstig zijn van bachelor studenten (waarvan 65% internationaal). Tijdens zijn aanstelling bij UCR zal Smeekens zich richten op de toekomst van UCR, en op de financiële duurzaamheid van het college op de lange termijn in het bijzonder. Hij zal dit doen binnen het vastgestelde strategische plan 2022-2027. Door zijn ervaring als bestuurslid in verschillende bestuurlijke en toezichthoudende organen, en als faculteitsdecaan aan de Universiteit Utrecht, is Smeekens een doorgewinterde bestuurder die goed is toegerust om deze taak op zich te nemen.

Duurzame toekomst van het college
Tijdens zijn aanstelling zal Smeekens volwaardig lid zijn van het College van Bestuur van UCR. Gezien het interim karakter van zijn aanstelling zullen veel dagelijkse taken van de Dean worden gedelegeerd aan andere academici binnen het college. Hierdoor kan Smeekens zich richten op het creëren van een duurzame toekomst voor het college. Bij de bevestiging van zijn benoeming zei prof. dr. Smeekens: “Ik kijk ernaar uit om samen te werken met academici en medewerkers om UCR uit te rusten voor de veranderende operationele omstandigheden, waarbij de unieke onderwijsomgeving die UCR haar studenten biedt, gewaarborgd blijft.”.

Prof. dr. Henk Kummeling, Rector Magnificus van de Universiteit Utrecht zei: “De selectiecommissie was unaniem van mening dat hij de ervaring, persoonlijkheid en daadkracht meebrengt om het strategisch plan te realiseren, een duurzame toekomstpositie voor het college te creëren en UCR tot bloei te laten komen.” Dr. Yvonne Kops, voorzitter van de UCR Board of Trustees, zei: “Als Board of Trustees zijn we erg blij dat Sjef de benoeming tot Dean a.i. heeft geaccepteerd. We zijn ervan overtuigd dat hij in zijn rol als interim Dean zal bijdragen aan een nog positievere toekomst voor UCR.”

Prof. dr. Smeekens is emeritus hoogleraar Moleculaire Plantenfysiologie aan de Universiteit Utrecht. Hij bestudeert al meer dan tien jaar de signaalfunctie van suikers als cruciale factoren voor de groei, ontwikkeling en voortplanting van planten en publiceert uitgebreid in internationale tijdschriften. Naast zijn onderzoeksactiviteiten is Smeekens bestuurslid van verschillende stichtingen, waaronder voorzitter van de Raad van Toezicht van het nationale onderzoeksprogramma NPEC. Hij was onder andere vicevoorzitter van het Topconsortium voor Kennis en Innovatie Agri&Food. Van 2014 tot 2020 was hij vice-decaan Onderzoek aan de Faculteit Bètawetenschappen. In 2018 was hij waarnemend decaan van de faculteit.

De interim Dean is aangesteld voor 7 maanden.

Reactie schrijven

Commentaren: 0