· 

Film by the Sea vakjury en openings en slotfilm bekend

Vakjury Film by the Sea bekendgemaakt. 26e editie opent 6 september met 'Een Schitterend Gebrek' en sluit af met Sing Sing.

CineCity XL Vlissingen  © Multranet Media

Filmmaker Jos Stelling, actrice en toneelschrijfster Bodil de la Parra, schrijfster Corine Nijenhuis, acteur Daniël Boissevain en schrijfster Aya Sabi kennen in september de Film & Literatuur Award voor de beste boekverfilming toe. Vandaag wordt tijdens de Amuse, de traditionele kick-off van Film by the Sea, de vakjury van de Film & Literatuur Competitie voor de 26e editie van het Vlissingse filmfestival bekendgemaakt. De jury, die uit acht films de prijs voor de beste boekverfilming toekent, bestaat dit jaar uit filmmaker Jos Stelling, theatermaker Bodil de la Parra, schrijfster Corine Nijenhuis, acteur Daniel Boissevain en schrijfster Aya Sabi. Meer informatie over de openings- en slotfilm is onder de juryinformatie te vinden.

Jos Stelling (voorzitter)
Jos Stelling (1945) is een Utrechtse filmmaker. Zijn eerste film Mariken van Nieumeghen was meteen buitengewoon succesvol en werd in 1975 geselecteerd voor het prestigieuze competitieprogramma van het filmfestival van Cannes. Na zijn debuut maakte hij nog 14 films, waarvoor hij veel nationale en internationale waardering ontving. Zo won hij o.m. vijf Gouden Kalveren. Vorige jaar voltooide hij zijn afscheidsfilm, De Dans van Natasja. In 1981 nam Jos Stelling het initiatief voor de Nederlandse Filmdagen, nu bekend als het Nederlands Film Festival, waar hij tot 1991 nauw bij betrokken bleef. Hij is tevens eigenaar van de Utrechtse filmtheaters Springhaver, Louis Hartlooper Complex en Slachtsstraat.

Bodil de la Parra
Bodil de la Parra (1963) is actrice en toneelschrijver. De la Parra schreef en speelde onder meer bij Theater Het Amsterdamse Bos, Toneelgroep Amsterdam, Bellevue Lunchtheater, Rudolphi Producties, het Noord Nederlands Toneel, Bos Theaterproducties, Het Zuidelijk Toneel, Orkater en onlangs bij Het Nationale Theater. Daarnaast doceert ze op de Schrijversvakschool en geeft ze dramaturgische adviezen. Op TV was ze te zien als Irene in de serie Klem (1 & 2). Ze schreef en speelde in Ouwe Pinda’s en Gouwe Pinda’s. Ook schreef ze de muzikale komedie We Want More en schreef mee aan de Orkater-producties Woiski vs Woiski en De Gliphoeve (nominatie toneelschrijfprijs 2023). Haar zelfgeschreven solo Het verbrande huis oogstte lovende kritieken en ging op tournee door Nederland en Suriname. In juni 2020 verscheen Het verbrande huis als boek bij Lebowski. Beide zijn gebaseerd op haar Surinaamse familiegeschiedenis.

Corine Nijenhuis
Corine Nijenhuis (1965) werkte na een studie aan de Gerrit Rietveldacademie als zelfstandig ruimtelijk vormgever voor o.a. diverse musea, film- en muziekfestivals en film- en televisieproducties. Daarna volgde zij de avondopleiding aan de Schrijversvakschool Amsterdam, waar ze cum laude afstudeerde. Ze debuteerde in 2011 met de literaire non-fictie roman Luchtcowboy. Daarna volgden Een vrouw van staal, de buitengewone biografie van een binnenvaartschip, en Waddenwolf, een historische roman over een jonkheer die de Waddenzee haast drooglegde. Vorig jaar verscheen Een nieuwe tijd, Zeeland na de ramp, waarvoor Corine Nijenhuis de Zeeuwse Boekenprijs ontving. Zij schrijft essays en reportages o.a. voor NRC, EOC Magazine en Schuttevaer, maakte in opdracht een boek over een Zeeuws café en schreef een toneeltekst. Nijenhuis woont en werkt op een varend, tot woonschip verbouwd binnenvaartschip.

Daniël Boissevain
Daniel Boissevain (1969) is een acteur met een lange staat van dienst in film, televisie en theater. Hij is bekend van rollen in speelfilms als All Stars, Wild Romance, Piece of My Heart, The Host, Alberta en de kaskraker Gooische Vrouwen. Hij speelde in verschillende tv-series, waaronder Bennie, Oogappels, Zomer in Zeeland, All Stars, Brussel en de populaire serie Gooische Vrouwen. Op het toneel speelde Daniël Boissevain in producties als The Broken Circle Breakdown en The Guilty, die hij ook coproduceerde. Daniels eerste roman Het magische kind is uitgegeven bij Uitgeverij Pluim.

Aya Sabi
Aya Sabi (1995) woont in Vlaanderen en studeert Arabistiek en Islamkunde aan de KU Leuven. Ze is columnist voor De Morgen en publiceerde in 2017 de verhalenbundel Verkruimeld land, die bij Atlas Contact verscheen. In 2020 werd ze door NRC Handelsblad verkozen tot een van de literaire talenten van het jaar. In 2022 verscheen haar debuutroman Half leven bij Das Mag. Ze won met Half leven de PrixFintro Publieksprijs 2023 en stond op de shortlist van de Confituur Boekhandelsprijs 2023, de Hebban Debuutprijs 2023 en de Opzij Literatuurprijs 2023. In 2023 verscheen de novelle Juli, die onderdeel is van een reeks van Das Mag. In april 2024 won Aya Sabi een Ultima voor Opkomend Talent en in mei 2024 de Jonge Veer 2024. Babs Gons, laureaat van de Gouden Ganzenveer 2024, koos Aya Sabi omdat ze ‘een belangrijke en hoognodige stem is, zowel binnen de letteren als in het maatschappelijke debat’.

Scène uit: Een schitterend gebrek de openingsfilm van Film by the Sea 2024. © Foto Searchers

Openingsfilm: Een Schitterend Gebrek
De 26e editie van Film by the Sea opent op vrijdag 6 september met Een Schitterend Gebrek, de eerste Engelstalige film van Michiel van Erp. De film van producent Kaap Holland Film is gebaseerd op de gelijknamige bestseller uit 2003 van Arthur Japin, die samen met Ursula Rani Sarma ook het filmscenario schreef. Momenteel is het boek toe aan zijn 71e druk en met maar liefst 17 vertalingen is het boek ook internationaal een fenomeen. De hoofdrollen in Een Schitterend Gebrek worden vertolkt door Dar Zuzovsky, Jonah Hauer-King, Sam Hazeldine en Maarten Heijmans.

Een Schitterend Gebrek vertelt het waargebeurde verhaal van Lucia, de eerste en grootste liefde van ’s werelds meest befaamde charmeur Giacomo Casanova. Na een betoverende ontmoeting in Italië, beloven de twee elkaar eeuwige trouw in afwachting van Casanova's terugkeer van een zakenreis. Maar wanneer Lucia wordt getroffen door de pokken sluit ze zich af voor haar geliefde en van de buitenwereld. Zestien jaar later, wanneer ze zichzelf opnieuw heeft uitgevonden als de mysterieuze en gesluierde courtisane Galathée, ontmoeten ze elkaar weer in Amsterdam. Zonder haar gezicht te laten zien, vallen Lucia en Casanova opnieuw voor elkaar. Terwijl hun liefde weer opbloeit, moet Lucia een beslissing nemen: durft ze haar masker te laten vallen en haar ware identiteit te onthullen?

“We zijn enorm blij en trots dat we dit jaar ons festival mogen openen met de langverwachte verfilming van Arthur Japins gelijknamige bestseller,” aldus festivaldirecteur Jan Doense. “Een Schitterend Gebrek is een ambitieuze film van internationale allure, en als boekverfilming natuurlijk helemaal op zijn plaats bij Film by the Sea: hét festival waar film en literatuur samenkomen. Wat extra leuk is: op maandag 9 september wordt ook Michiel van Erps nieuwe serie Een van ons, de allereerste Nederlandse CANAL+ Original, feestelijk gelanceerd bij Film by the Sea.”

Een Schitterend Gebrek is na de première tijdens Film by the Sea vanaf 12 september in de Nederlandse bioscopen te zien via Searchers.

Slotfilm: Sing Sing
Op zaterdag 14 september wordt de 26e editie van Film by the Sea – aansluitend op de Awards Ceremony - feestelijk afgesloten met Sing Sing, een Amerikaanse film van regisseur Greg Kwedar, die nu al getipt wordt als grote kanshebber bij de komende Oscaruitreiking.

Divine G (Academy Award nominee Colman Domingo), onterecht opgesloten in de Sing Sing gevangenis in NY, vindt een nieuwe betekenis in het leven door mee te doen aan een theatergroep met andere gevangenen. Wanneer een terughoudende nieuwkomer zich bij de groep aansluit, besluiten ze hun eerste eigen komedie op te voeren. Dit inspirerende waargebeurde verhaal over veerkracht, menselijkheid en de transformerende kracht van kunst wordt verteld door een cast die voor een groot deel bestaat uit voormalige gevangenen.

Splendid Film brengt Sing Sing op 24 oktober uit in de Nederlandse bioscopen.

Over Film by the Sea
Film by the Sea is het vierde filmfestival van Nederland en jaarlijks e?e?n van de belangrijkste culturele evenementen in Zeeland. De 26e editie vindt plaats van 6 tot en met 15 september in Vlissingen en diverse Zeeuws satellietsteden.

Volg Film by the Sea het hele jaar door voor film- en festivalnieuws via Facebook, Instagram, X, LinkedIn en de website.

Reactie schrijven

Commentaren: 0