· 

Nationale Archeologiedagen bij het Maritiem Muzeeum Zeeland

Ontdek de Zeeuwse onderwaterarcheologie tijdens de Nationale Archeologiedagen bij het Maritiem Muzeeum Zeeland

Maritiem Muzeeum Zeeland  © Multranet Media

Bij archeologie denk je waarschijnlijk aan het graven in de bodem, maar wist je dat er ook een tak van archeologie is waarbij je moet duiken? Tijdens de Nationale Archeologiedagen maak je in het muZEEum in Vlissingen via een lezing of rondleiding kennis met de wereld van onderwaterarcheologie.

Het Maritiem MuZEEum Zeeland staat vol met vondsten die zijn opgedoken uit oude scheepswrakken. Bijvoorbeeld uit een wrak van Zeeuws VOC-schip ’t Vliegend Hert, dat verging in1735, kort na het vertrek uit de haven van Rammekens op weg naar Batavia (het huidige Jakarta, Indonesië). Deze wrakken fungeren als tijdscapsules waarin de tijd honderden jaren heeft stilgestaan. Persoonlijke bezittingen van de bemanning, proviand, wapens en relatiegeschenken die op de zeebodem zijn gevonden, geven ons waardevolle inzichten in het maritieme leven van weleer.

Lezing ‘Scheepswrak schatten, verhalen van verre reizen’
Datum: Vrijdag 14 juni
Tijd: van 16.00 tot ca. 17.00 uur

Maritiem historicus Gerhard de Kok neemt je mee op de lange reizen naar Azië aan de hand van museumobjecten uit scheepswrakken. Wie gingen er mee, hoe was het leven aan boord en hoe navigeerde men in de 18e eeuw? En waarom ondernam men deze verre reizen? Voor deze lezing zijn speciale objecten uit het museumdepot gehaald die normaal niet te zien zijn. Je kunt ze van dichtbij bewonderen en krijgt uitleg van onze collectiemedewerkers.

Aanmelden via: info@muzeeum.nl
Kosten: gratis na toegang tot het muZEEum (Museumkaart, Vriendenloterij VIP-KAART, Vrienden van het muZEEum, en Zeeuwse musea kaart gratis toegang).

Expeditie Onderwaterarcheologie
Data: Zaterdag 15 en Zondag 16 juni
Tijden: 13.00 uur en 14.00 uur

Duik diep naar de zeebodem met museumgids Nico. In deze instaprondleiding ontdek je de onderwatercollectie van het muZEEum en vertelt Nico over de werkwijze van een onderwaterarcheoloog. Enkele objecten kunnen buiten de vitrines bekeken worden.
Geschikt voor alle leeftijden. Aanmelden is niet nodig.

Kosten: gratis na toegang tot het muZEEum (Museumkaart, Vriendenloterij VIP-KAART, Vrienden van het muZEEum, en Zeeuwse musea kaart gratis toegang).

Reactie schrijven

Commentaren: 0