· 

Nederlander leent gemiddeld ruim 16.000 euro

Nederlanders lenen steeds meer geld voor grote uitgaven. In mei 2022 lag het gemiddelde leenbedrag nog op 14.471 euro.

Afbeelding van Raten-Kauf via Pixabay

Twee jaar later is dat opgelopen tot 16.334 euro, een stijging van ruim 10 procent. Een nieuwe auto kopen blijft voor het merendeel een reden om geld te lenen. Dit blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Independer. Opvallend is een daling van ruim 30 procent van het aantal leenverzoeken voor een verbouwing ten opzichte van twee jaar geleden. In Zeeland ligt het gemiddelde leenbedrag op 13.113 euro.

Helft van de aanvragen voor nieuwe auto
Nederlanders hechten veel waarde aan een eigen auto. Dit komt duidelijk naar voren in ons leengedrag. Bijna de helft (42,2%) van alle leenverzoeken bij Independer is namelijk voor het kopen van een auto en daar wordt gemiddeld 15.665 euro voor geleend. Dat is hoger dan twee jaar geleden. Toen leenden we nog gemiddeld 13.415 euro voor een wagen.

“Koop je een nieuwe auto? Dan bestaat een gedeelte van de aankoopprijs uit BPM. Deze stijgt al jaren en daarmee dus ook de nieuwprijs van auto’s“, aldus Marga Lankreijer-Kos, expert lenen bij Independer. “Maar ook door de inflatie, hogere lonen en duurdere onderdelen betaal je in 2024 een hoger bedrag voor een auto. Daarom lenen mensen nu gemiddeld meer geld voor een nieuwe auto dan twee jaar geleden.”

Inwoners Flevoland gaan grootste schuld aan, Zeeland leent het minst
In de provincie Flevoland lenen mensen het meeste geld van heel Nederland. Het gemiddelde leenbedrag is daar 18.679 euro. Dat is net wat meer dan Groningen. Met 18.023 euro staat de provincie op de tweede plaats. Op plek drie vinden we Noord-Holland met 17.737 euro. Het minst lenen inwoners van Zeeland met een gemiddeld leenbedrag van ruim 13.000 euro.

Hiervoor leent Zeeland
Het gemiddelde gewenste leenbedrag is in Zeeland met 2.366 euro toegenomen (dit was 10.747 euro). De 3 populairste leendoelen in Zeeland waren de auto (49,8% van de aanvragen), extra financiële ruimte (23,5%) en de verbouwing (11,6%). Opvallend: Zeeland heeft van alle provincies het laagste aandeel aanvragen voor extra financiële ruimte en juist het hoogste aandeel aanvragen voor het lenen voor een auto.

Reactie schrijven

Commentaren: 0