· 

RegioBank organiseert vierde editie Nationale DorpenTop in Zeeland

Op 20 juni organiseert RegioBank de vierde editie van de jaarlijkse Nationale DorpenTop, om het belang van alle regio’s in Nederland te benadrukken.

Met ondernemer Henk Leerdam op stap in Arnemuiden tijdens de RegioTour - Foto door Bart Maat

Deze keer vindt de top plaats in de Grote Kerk in het Zeeuwse Veere. Lokale ondernemers, landelijke en regionale politici, bestuurders en academici gaan met elkaar in gesprek over de leefbaarheid in de regio. De bijeenkomst is vrij toegankelijk voor iedereen die zich bij het onderwerp betrokken voelt.

“Elk jaar toont de Nationale DorpenTop de kracht van de regio en hoe groot de gemeenschapszin in de streken is. Het evenement bewijst door inspirerende gesprekken en levendige debatten hoe buurtzame initiatieven, vrijwilligers en lokale ondernemers zorgen voor de leefbaarheid in dorpen en kleine steden, verspreid over Nederland. De potentie van de regio is enorm. Tegelijkertijd zien we dat de leefbaarheid door afnemende publieke voorzieningen onder druk staat en regionale verschillen toenemen. Hoe keren we met z’n allen deze trend? Ik nodig alle regiokenners uit om deel te nemen aan de Nationale DorpenTop en met ons en elkaar in gesprek te gaan over de sociale en economische vitaliteit in de regio,” aldus Rein Wispelweij, directeur van RegioBank.

RegioBank bouwt jaarlijks met bestuurders, vrijwilligers, buurtbewoners, politici en andere verschilmakers aan de Toekomstagenda van de regio: een levend document waarin wordt gewerkt aan duurzame oplossingen om lokaal ondernemerschap te verstevigen, leefbaarheid in dorpen te ondersteunen en de nieuwe generatie te stimuleren om te blijven investeren in de regio. Deze Toekomstagenda zal dit jaar worden verrijkt en geconcretiseerd met Zeeuwse perspectieven.

Wat: Vierde Nationale DorpenTop
Datum: donderdag 20 juni 2024
Tijd: voorprogramma vanaf 11:00, hoofdprogramma tussen 12:30 - 16:30
Locatie: De Grote Kerk Veere

Programma: De Nationale DorpenTop 2024 begint met een plenair programma onder leiding van
Karlijn de Splenter. Aansluitend spreekt hoogleraar Barbara Oomen de vierde Regiolezing uit. Om
vervolgens in verdiepingssessies het Zeeuwse perspectief toe te voegen aan de Toekomstagenda
van de regio. In de plenaire afsluiting delen verschillende regiokenners hun belangrijkste inzichten.
Zeeuws Tweede Kamerlid Anita Pijpelink neemt hun bevindingen in ontvangst. De dag wordt
afgesloten met een feestelijke netwerkborrel.
Toegang: Gratis
Aanmelden: Ja, aanmelden via deze link

RegioTour
In aanloop naar de Nationale DorpenTop trok Rein Wispelweij, directeur van RegioBank, drie dagen door de provincie Zeeland. Alle Zeeuwse regio’s werden aangedaan: Schouwen-Duiveland, Noord- en Zuid-Beveland, Walcheren, Tholen en Sint-Philipsland en Zeeuws-Vlaanderen. Tijdens deze regiotour ging Rein in gesprek met Zeeuwse ondernemers, bewoners en bestuurders om te luisteren naar de uitdagingen die er in de regio spelen, te onderzoeken waar er voor Nederland kansen liggen én om hoe RegioBank een bijdrage kan leveren aan mogelijke oplossingen.

De verschillende ontmoetingen en gesprekken dienen als inhoudelijke inbreng voor de Nationale DorpenTop in Veere. Lees hier een verslag van dag één, dag twee en dag drie van de RegioTour door Zeeland.

Reactie schrijven

Commentaren: 0