· 

Merijn Tinga surft zonder volgboot kanaal over van Dover naar Boulogne-sur-mer

Ault (Frankrijk), 27 juni 2024 - Merijn Tinga surft van Londen naar Parijs (850 km). Nieuwe expeditie van de Plastic Soup Surfer op de Seine naar Parijs om aandacht te vragen voor zwerfafval en de oplossing: statiegeld.

Aankomst in Bolougne-sur-Mer na een spannende oversteek met een zeil en eco-windsurfboard vanuit Engeland (25 juni, 2024, fotocredits: Esther Leystra)

Merijn Tinga, ook bekend als de ‘Plastic Soup Surfer’, is op dinsdag 25 juni het kanaal overgestoken van Dover naar Boulogne sur mer (50 KM). Het is voor het eerst dat iemand dit kanaal zonder volgboot en op een zelfgebouwd surfboard is overgestoken. Merijn Tinga vertrok op zaterdag 22 juni vanaf Tower Bridge in Londen op zijn surfboard, gemaakt van gerecyclede materialen en plastic zwerfflesjes uit de Seine en Thames.

Zijn doel is aandacht te vragen voor effectieve oplossingen tegen plastic zwerfafval en een snelle invoering van statiegeld op plastic flesjes in Frankrijk. In Parijs ontmoet Tinga de burgemeester Anne Hidalgo en organiseert met haar hulp een conferentie rond statiegeld met de belangrijkste belanghebbenden. Tinga: “Statiegeld is enorm effectief. Wij zijn als Plastic Soup Surfer enorm betrokken geweest bij de totstandkoming in Nederland. Die kennis over de tegenlobby en onze campagnes wil ik nu exporteren.”

Europa rond: van Oslo naar Londen naar Parijs
Deze surfexpeditie bouwt voort op zijn vorige tocht van Oslo naar Londen (1800 KM) in 2023. Toen bracht hij in Zweden gevonden Engelse zwerfflesjes terug naar de bron: Engeland. Daar werd hij uiteindelijk ontvangen in Westminster in zijn wetsuit.

Een expeditie met gevaar
De oversteek van Engeland naar Frankrijk was niet zonder gevaar. ‘’Er is veel stroming en er zijn twee shippinglanes die je moet oversteken. Op stroming en wind kan je je voorbereiden. Op de containerschepen niet”, aldus Merijn. De finish van de surfexpeditie van Tinga staat gepland op donderdag 11 juli. Daar zal hij alle Franse statiegeld belanghebbenden bijeenbrengen, zoals het verpakkend bedrijfsleven CITEO en de verantwoordelijk Parijse wethouder Antoine Guillou. Het doel is om hun gezamenlijk een verklaring te laten ondertekenen die tot bindende vervolgstappen moet leiden. Naast de cijfers over de effecten in Nederland heeft Tinga persoonlijke boodschappen van voormalig ministers en andere politici die eerder statiegeld hebben ingevoerd in Noorwegen, Estland, Australië en Nederland voor de aanwezigen.

Aankomst in Bolougne-sur-Mer na een spannende oversteek met een zeil en eco-windsurfboard vanuit Engeland (25 juni, 2024, fotocredits: Esther Leystra)

Surfboards van plastic afval
Merijn Tinga, bioloog en kunstenaar, maakte zijn windsurfboard van plastic flesjes uit deSeine en Thames, gerecycled piepschuim en schimmeldraden (mycelium). Hij werkte samen met surfboardmaker Ron van den Berg, studenten van Hogeschool Inholland en Synprodo. Het is zijn zesde surfboard van plastic afval voor langeafstands expedities. Tinga vecht al tien jaar tegen plasticvervuiling en schreef in 2017 de Tweede Kamer motie die de invoering van statiegeld voor plastic flesjes en blikjes mogelijk maakte.

De reis van de ‘Plastic Soup Surfer’ is te volgen via zijn sociale media en via www.plasticsoupsurfer.org. Mensen met een zeilboot kunnen meezeilen met Tinga op 26 of 27 juni tijdens de overtocht van Folkstone (GB) naar Boulogne sur Mer (FR).

Surfboards van plastic afval
Merijn Tinga, bioloog en kunstenaar, maakte zijn windsurfboard van plastic flesjes uit de Seine en Thames, gerecycled piepschuim en schimmeldraden (mycelium). Hij werkte samen met surfboardmaker Ron van den
Berg, studenten van Hogeschool Inholland en Synprodo. Het is zijn zesde surfboard van plastic afval voor langeafstands expedities.

Tinga vecht al tien jaar tegen plasticvervuiling en schreef in 2017 de Tweede Kamer motie die de invoering
van statiegeld voor plastic flesjes en blikjes mogelijk maakte. De reis van de ‘Plastic Soup Surfer’ is te volgen via zijn sociale media en via www.plasticsoupsurfer.org. Mensen met een zeilboot kunnen meezeilen met Tinga op 26 of 27 juni tijdens de overtocht van Folkstone (GB) naar Boulogne sur Mer (FR).

Reactie schrijven

Commentaren: 0