· 

NPO Radio 1 bus vanuit Vlissingen over afschaffing van de slavernij

In de week van 26 juni staat 5 Dagen (NTR/PowNed) helemaal in het teken van Keti Koti en de herdenking van de afschaffing van de slavernij.

De gele NPO Radio 1 bus (NTR/PowNed) op de Nieuwendijk  © Multranet Media

In de aanloop naar de herdenking staat de gele NPO Radio 1 bus met presentatoren Jo van Egmond en Ajouad El Miloudi in Vlissingen, een stad die een grote rol speelde in de Nederlandse slavenhandel. Verslaggever Mirthe van der Drift doet verslag vanaf de Caribische eilanden, waar de slavenschepen vanuit Vlissingen aankwamen.  

Vlissingen koploper in de Nederlandse slavenhandel
Zeeuwse slavenhandelaren in Middelburg en Vlissingen vervoerden en verhandelden bijna de helft van de 600.000 door Nederland slaafgemaakten. Vlissingen profiteerde hier flink van, en dat maakte de stad de koploper in de Nederlandse slavenhandel. Op 1 juli gaat de gemeente Vlissingen excuses aanbieden voor het slavernijverleden van de stad. De sporen van het slavernijverleden zijn nog steeds op vele manieren zichtbaar en voelbaar in de huidige samenleving. Wat voor rol heeft het slavernijverleden op het heden? Waarom is Keti Koti zo belangrijk? En hoe kijken mensen in Vlissingen en op de Caribische eilanden naar het slavernijverleden? 5 Dagen staat de hele week in het teken van Keti Koti en de herdenking van de afschaffing van de slavernij.

Caribische eilanden
Vanuit de Caribische eilanden doet Mirthe van der Drift elke uitzending verslag over het slavernijverleden, de doorwerking daarvan op de huidige maatschappij, de betekenis van excuses en de manier waarop de afschaffing van slavernij daar gevierd wordt.

Interieur van de NPO radio 1 bus  © Multranet Media

NPO Radio 1 bus in Vlissingen
De gele bus van NPO Radio 1, met Jo van Egmond en Ajouad El Miloudi, staat de hele week in Vlissingen. Op maandag is Jochem Sprenger te gast in de NPO Radio 1-bus. Hij ging op onderzoek uit naar de stamboom van zijn patriciërsfamilie en kwam erachter dat hij nazaat is van een grote slavenhandelaar. Dinsdag 27 juni komt Angélique Duijndam aan het woord. Als voorzitter van Keti Koti Zeeland en nazaat van tot slaaf gemaakten vertelt zij over de impact van het slavernijverleden op het heden. Luister hier de uitzending terug.

Woensdag vertelt theatermaker en acteur Marcos Valster Da Costa Ferreira over zijn theaterproject ‘Congo Square’, waarin jongeren van Jeugdtheaterschool Zeeland vertellen over hoe het slavernijverleden doorwerkt in hun persoonlijke leven door middel van theater, dans, muziek en poëzie. De 12-jarige Danischa speelt mee in het stuk en vertelt over haar ervaringen.

Donderdag zijn Harry Overdam en Lette Corneel, educatief medewerkers van het Maritiem Muzeeum Zeeland in Vlissingen, te gast. Dit is het eerste museum in Nederland dat in een vernieuwde, vaste opstelling aandacht besteedt aan het slavernijverleden. Samen vertellen ze over hoe het slavernijverleden eruitzag en wat het belang is van educatie op dit gebied.

Op vrijdag zijn Ferdinand Ralf, die zich al jaren inzet om het thema slavernij onder de aandacht te brengen, en Hedwig Samson, van de stichting Playing for Culture, te gast. Op 1 juli organiseert deze stichting de herdenking en viering van 150 jaar afschaffing slavernij in Vlissingen.

5 Dagen live vanuit Vlissingen en de Caribische eilanden. Maandag 26 juni, dinsdag 27 juni, woensdag 28 juni, donderdag 29 juni en vrijdag 30 juni van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1. Zie ook de website van 5 Dagen

Reactie schrijven

Commentaren: 0