· 

Slavernijmonument Vlissingen tijdelijk naar Maritiem Muzeeum Zeeland

Het Maritiem Muzeeum Zeeland heeft Zeus Hoenderop, maker van het slavernijmonument Vlissingen, en Angélique Duijndam, voorzitter van de stichting Keti Koti, aangeboden het op de Boulevard geplaatste kunstwerk tijdelijk in beheer te nemen en tentoon te stellen. 

Slavernijmonument Vlissingen  © Multranet Media

Omdat het monument nu zonder vergunning is geplaatst, moet het op last van de gemeente Vlissingen daar binnen een week weg zijn. De mogelijkheid bestaat dat het monument en de plek op de Boulevard in de toekomst officieel erkend worden. De gemeenteraad moet hiervoor echter wel eerst toestemming verlenen, zoals benadrukt door burgemeester Van den Tillaar. Het Maritiem Muzeeum Zeeland heeft geen eerdere betrokkenheid bij het geplaatste gedenkteken gehad.

Het muZEEum is lid van de Canon van Nederland, onder andere met het venster 'Slavenhandel'. Het muZEEum laat in de nieuwe presentatie de grote rol van Zeeland, en specifiek Middelburg en Vlissingen, zien in de Trans-Atlantische slavenhandel.  

Het muZEEum hecht veel waarde aan het delen van verschillende perspectieven en stimuleren van de dialoog over historische en actuele maatschappelijke onderwerpen die te maken hebben met maritiem Zeeland. Daarom zal het muZEEum, in afwachting van een toekomstig besluit van de gemeente Vlissingen, het gedenkteken tijdelijk opnemen in zijn beheer en plaatsen in de binnentuin. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0