· 

10e Open Dag op Koningin Emma tijdens Open Monumentendag 2023

Tijdens Open Monumentendag 2023 (9 september 2023) organiseert PSDnet.nl de 10e open dag op de voormalige PSD-boot Koningin Emma.

De Koningin Emma  © Multranet Media

In de afgelopen twee jaar hebben wij in Vlissingen drukbezochte Open Dagen gehouden op het historische schip. Al kunnen we eigenlijk beter spreken over een ‘pop-up’PSD-tentoonstelling, want het is veel breder dan alleen de Emma.

PSD komt tot leven aan boord
Tijdens de vorige 9 open dagen is wederom gebleken: PSD leeft nog altijd in Zeeland. De Koningin Emma is natuurlijk een oude dame, bouwjaar 1933, toch hebben we een aantal oud-bemmaningsleden en een hoop passagiers van destijds mogen verwelkomen aan boord. Veruit de meeste mensen hebben herinneringen aan de latere schepen. Bijvoorbeeld de drie ‘Prinsessenboten’ uit de jaren 50/60, of de laatste dubbeldeksveerboten.

Veel verschillende bezoekers
Aan boord komt een gevarieerd gezelschap kijken. Natuurlijk PSD-liefhebbers,
oud-medewerkers van de PSD, maar ook (buitenlandse) toeristen, liefhebbers van oude machines en oud-medewerkers van werf De Schelde, om een selectie te noemen. Ook zien we dat er interesse is van familieleden van PSD’ers die graag willen zien waar hun vader of opa zo trots op was.

Hotelschip & ‘pop-up’ PSD-tentoonstelling
De Koningin Emma is primair hotelship in Vlissingen, uitgebaat door Kloeg Collection. In devoormalige salons ontbijten ‘s ochtends de hotelgasten van de 10 suites. Tijdens de Open Dagen toveren we de Emma om tot een tijdelijk PSD-tentoonstelling. In de salon en aan dek zetten we infoborden neer met grote historische foto’s, aan dek hangen PSD-uniformen, we hebben tientallen historische foto’s en bijna alle PSD-boeken zijn aanwezig om te bekijken. Na de Open Dagen is de Emma weer volledig opgeruimd en voor de hotelgasten.

Vrijwilligers (gezocht)
PSDnet.nl ontfermt zich over de historische stuurhut en de machinekamer, ruimtes die los staan van het hotelbedrijf. Momenteel werken drie vrijwilligers aan boord, naast de vijf vrijwilligers die samen PSDnet.nl vormen. Wij zijn nog op zoek naar meer vrijwilligers met een technische achtergrond die kunnen helpen in bijvoorbeeld de machinekamer. Daar wacht een M.A.N.-diesel op de nodige aandacht.

Over ons
PSDnet.nl is een groep van vijf vrijwilligers die zich sinds 2003 inzetten voor het behoud van maritiem erfgoed rond de in dat jaar opgeheven Provinciale Stoombootdiensten in Zeeland (PSD). Jarenlang waren veerboten de enige manier om je te verplaatsen tussen de Zeeuwse eilanden, maar de bouw van de Deltawerken, bruggen en uiteindelijk de Westerscheldetunnel maakte het bestaan van de auto-veerdiensten overbodig.

Open Monumentendag 2023
Op 9 september 2023 is de Koningin Emma open van 10-15u. Om 13.30u organiseren we een lezing over de geschiedenis van het schip.

Reactie schrijven

Commentaren: 0