· 

Film by the Sea een kwart eeuw oud!

Voor Film by the Sea was vrijdagavond 8 september 2023 een bijzondere mijlpaal, het festival beleefde zijn 25e editie.

Film by the Sea aankomst gasten en bezoekers  © Multranet Media

Groot aantal Franstalige films
Van 8 tot en met 17 september kan een breed publiek genieten van ruim 100 films uit alle hoeken van de wereld, met satellietprogramma’s door heel Zeeland. En daarnaast zijn er natuurlijk spannende talkshows, muziek, party’s, lezingen en nog heel veel meer moois. De ruggengraat van Film by the Sea wordt gevormd door boekverfilmingen, waarvan een selectie van acht titels in competitie wordt beoordeeld door de Vakjury. Ook worden er prijzen uitgereikt door een Jongerenjury, een International Student Jury en drie Zeeuwse jury’s. Daarnaast vertoont het festival een groot aantal nieuwe Franstalige films in de programmalijn Vive le cinéma!.

Groot aantal bezoekers
De komende tien dagen staat er weer een uitgebreid programma klaar voor de filmliefhebber, met dit jaar opvallend veel werken van Nederlandse bodem. Rond de duizend bekende en minder bekende Nederlanders liepen vrijdagavond over de rode loper bij Film by the Sea in Vlissingen.

Luxe bolides waren er ook te zien zoals Bentley en Rolls Royce  © Multranet Media

Perfect Days in première
Op de traditionele rode loper kwamen vooral veel bekende namen uit de filmwereld voorbij. Demissionair staatssecretaris van Cultuur en Media Gunay Uslu opende het festival officieel. De Duitse cineast Wim Wenders mocht vanavond het spits afbijten. Zijn film Perfect Days was de eerste film van het festival die in première ging. De film gaat over een schoonmaker van openbare toiletten in de wereldstad Tokio. Het is een ode aan het alledaagse, de kleine dingen die het leven de moeite waard maken.

Met deze feestelijke opening is het tiendaagse festival ingeluid. Niet alleen het festival, maar ook de bioscoop bestaat 25 jaar. Tot en met 17 september zijn er in totaal meer dan honderd films te zien.

Reactie schrijven

Commentaren: 0