· 

Eenmalige Energietoeslag 2023 voor lage inkomens

De energietoeslag 2023 helpt huishoudens met een laag inkomen om de hogere energiekosten te betalen.

Afbeelding van Frauke Riether via Pixabay

Na de Tweede Kamer heeft ook de Eerste Kamer begin oktober ingestemd met het wetsvoorstel Eenmalige Energietoeslag 2023. Dat betekent dat de Walcherse gemeenten en Orionis Walcheren verder kunnen met de voorbereidingen om de energietoeslag te betalen. Hiervoor moeten eerst de beleidsregels worden vastgesteld door de Walcherse gemeenten. Daarna is het de bedoeling dat de energietoeslag door Orionis Walcheren automatisch uitbetaald gaat worden, aan inwoners die een (aanvullende) bijstandsuitkering hebben. Als u de energietoeslag niet automatisch ontvangt kan deze worden aangevraagd. Wanneer de uitbetaling van de Eenmalige Energietoeslag 2023 is, zal Orionis Walcheren via de website bekend maken.  

Hoogte van de energietoeslag
De energietoeslag wordt uitgekeerd door de gemeente, en de gemeente bepaalt het bedrag. In de meeste gemeenten is de energietoeslag 2023 € 800. Om de eerste helft van 2023 te overbruggen hadden gemeenten namelijk de mogelijkheid de energietoeslag van 2022 te verhogen met een bedrag van € 500. Dit ging uit het budget voor de Energietoeslag 2023. Gemeenten die dit niet hebben gedaan kunnen de volledige € 1300 uitkeren, net als in 2022.

Studenten
Het wetsvoorstel kent daarnaast een aparte regeling voor studenten waarvan de ouders niet kunnen bijspringen om de hogere energiekosten te betalen. Zij ontvangen een eenmalige tegemoetkoming van € 400 via de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Dit geldt voor studenten met een uitwonende basisbeurs en een aanvullende beurs, én voor studenten die langer studeren en eerder een aanvullende beurs kregen. DUO betaalt deze tegemoetkoming vanaf januari 2024 automatisch uit aan de studenten die er recht op hebben.

Bron (en) :Orionis Walcheren
                 Rijksoverheid

Reactie schrijven

Commentaren: 10
 • #1

  Ronald (donderdag, 19 oktober 2023 19:31)

  hoe lamng duurt het voordat de gemeente walcvhren de beleidsregels klaar heeft,het zijn toch dezelde als in 2022.waarom duurt het zo lang

 • #2

  John (dinsdag, 24 oktober 2023 14:11)

  Waarom zetten de Colleges en Gemeenteraden van Middelburg Vlissingen en Veere hier eens geen vaart achter! De mensen gaan echt kopje onder nu door die energieprijzen en inflatie etc!

 • #3

  Esmee (dinsdag, 24 oktober 2023 14:24)

  De beleidsregels hadden al lang klaar moeten zijn. Je mag de mensen echt niet zolang laten wachten, komen onder bestaansminimum… (grondrecht) De meeste hebben de eindafrekening al lang gehad en moeten interen eigen geld in termijnen… Dit siert de gemeenten niet nu..zo traag

 • #4

  Romana (dinsdag, 24 oktober 2023 15:18)

  Het duurt erg lang !

 • #5

  Riëlle (dinsdag, 24 oktober 2023 17:36)

  Helaas dat er niet wordt ingezien dat er nog steeds veel te veel mensen in de problemen raken/zijn door langzame acties van bepaalde gemeenten. Waarom steeds weer uitstellen, uitstellen, uitstellen? Terwijl andere mensen binnen no-time geholpen worden of geld op hun rekening hebben. Miljarden worden her en der geïnvesteerd, maar zorgen dat we er straks warmpjes bij kunnen zitten zonder na te hoeven denken of we wel of geen kaas op de boterham kunnen doen is blijkbaar geen pré... Moet jij eens een keer te laat zijn met formulieren inleveren......

 • #6

  Annabelle (vrijdag, 27 oktober 2023 22:19)

  Dit ruikt echt naar pesterij,de Gemeentes Middelburg en Veere kregen al heel lang geleden een gedeelte van deze toeslag en nu de wetsvoorstel klaar lig moet er nog gewerkt worden aan beleidsregels.
  Waarom kunnen ze in de grotere steden waar er meer inwoners zijn zo snel handelen zodat de mensen daar niet hoeven te creperen zoals wij Zeeuwen.Het is niet alleen voor de energie,maar de inflatie haakt er flink in.Dus stop met treiteren en kom maar op met de toeslag.

 • #7

  Sylvano (zaterdag, 28 oktober 2023 09:22)

  Het is ongelooflijk dat dit zo lang moet duren. Neem een voorbeeld aan Rotterdam. Daar hebben zij bijna twee weken geleden al uitbetaald. Dan zijn ze in Walcheren belachelijk laat. Zeker nu we bijna een maand verder zijn en nog geen beleidsregels opgesteld zijn. Je zou toch denken dat het enkel die van 2022 een beetje aanpassen is.

 • #8

  ronald (maandag, 30 oktober 2023 12:44)

  kunnen de ambtenaren de beleidsregels voor uitbetalen energietoeslag 2023 wat sneller doen,dit hadden ze al van de zomer kunnen doen,dan was alles sneller gegaan,wat een fiasco gemeente walcheren,rotterdan metveel meer inwoners hebben de energietoeslag gehad. dus aktie orionis en ambtenaren diede beleidsregels moeten herschrijven,

 • #9

  Marijos (dinsdag, 31 oktober 2023 17:59)

  Geen goed woord voor de gemeente Vlissingen!!!
  Die houd het geld zolang mogelijk vast ivm de rente die ze dan krijgen!!!! Schandalig ze laten de inwoners liever creperen dan uitbetalen!!!! Orionis kan hier niks aan doen die moeten groen licht krijgen van de gemeente om tot uitbetaling over te gaan!!! De beleidsregels zijn het zelfde als in 2022... Dus gemeente Vlissingen ga over tot betalen en kom je inwoners eens tegemoet!!!!!!!!!

 • #10

  Jarro (maandag, 27 november 2023 09:23)

  Helaas woon ik in Vlissingen... zit op 125%...Krijg dus enkel vette NUTS rekening en geen energietoeslag.