· 

Bevrijding van Vlissingen en Slag om de Schelde herdacht

Zaterdagmiddag 28 oktober 2023 herdacht Vlissingen de bevrijding en de Slag om de Schelde 79 jaar geleden.

Uncle Beach  © Multranet Media

Op Uncle Beach was om 14:00 uur een ceremonie waar met vertegenwoordigers van de geallieerde landen stilgestaan werd  bij de strijd in de eerste novemberdagen van 1944. Daarbij was ook de Franse ambassadeur Alabrune François, en de militaire attachees van Canada en de UK aanwezig. Er werden diverse toespraken gehouden, kransleggingen en er was muziek. Deze werd verzorgt door Koninklijke Harmonie Ons Genoegen, de Deltaband en Inter Scaldis Pipes en Drums.
 
Slag om de Schelde
De toegang tot de Schelde moet koste wat kost geblokkeerd blijven. Daar de val van Antwerpen het einde van het Duitse Rijk zou betekenen.’ Adolf Hitler begreep het belang van de strategische ligging van Zeeland langs de monding van de Westerschelde en wilde dit gebied met man en macht behouden. Ook voor de geallieerden was de overwinning op de Westerscheldemonding van cruciaal belang, voor de bevoorrading van de geallieerde troepen in Antwerpen. Het verloop van de bevrijding aan het Westfront hing af van hetgeen op de Westerschelde gebeurde. Zodoende vond een van de zwaarste slagen tijdens de Tweede Wereldoorlog plaats in Zeeland: de Slag om de Schelde.

Reactie schrijven

Commentaren: 0