· 

Dit jaar al 217 keer ingebroken in auto’s in Zeeland

 In de eerste tien maanden van 2023 is 217 keer ingebroken in Zeeuwse auto’s. Dit is een daling van 14,9% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen er nog 255 auto-inbraken waren.

Auto-inbraak. Afbeelding van Kris via Pixabay

In Vlissingen sloegen inbrekers veruit het vaakst toe bij auto’s. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de politie. November is dé auto-inbraakmaand

“In oktober begint het aantal inbraken al te stijgen en in november is dan de piek”, legt Independer expert autoverzekeringen Menno Dijcks uit. Als we het vergelijken met het landelijk gemiddelde dan zijn ook oktober (+18,9%) en september (+8,9%) populair bij autodieven. De koploper is dus november, dan wordt er zelfs één vijfde (+20,2%) meer ingebroken dan het gemiddelde. De maanden met gemiddeld de minste auto-inbraken zijn april (-16,1%) en mei (-12,8%).

“Bij een auto-inbraak keert de verzekeraar alleen uit als je WA Plus of All Risk bent verzekerd. Met alleen een WA-verzekering kom je niet in aanmerking voor een vergoeding. Veel mensen weten dit niet en komen dan voor een nare verrassing te staan. Woon je in een gebied waar veel wordt ingebroken, dan kan het dus verstandig zijn om de verzekering aan te passen”, aldus de Independer auto-expert.  

Vlissingen populairst bij boevengilde
In Vlissingen werd dit jaar 50 keer in een auto ingebroken. Dat is maar liefst 32% meer dan een jaar eerder, toen criminelen nog bij 38 auto’s hun slag sloegen. Ook in Schouwen-Duiveland en Terneuzen werden relatief vaak aangifte gedaan van auto-inbraken. De grootste gemeentelijke uitschieters zijn:

    Vlissingen: 50 auto-inbraken
    Schouwen-Duiveland: 35 auto-inbraken
    Terneuzen: 27 auto-inbraken
    Middelburg: 20 auto-inbraken
    Veere: 16 auto-inbraken

In Borsele werd juist minder ingebroken in auto’s dan elders in Zeeland. In deze gemeente werden 4 inbraken gemeld bij de politie. Ook in Kapelle was geen hoog aantal inbraken: 6 auto’s.

Grootste afname in Middelburg
In de meeste Zeeuwse gemeenten is het aantal auto-inbraken afgenomen in 2023. De sterkste daling vond plaats in Middelburg. Van januari tot en met oktober werden hier 30 minder incidenten gemeld dan tijdens dezelfde periode een jaar eerder. Ook in Sluis (-10), Hulst en Goes (beide -7), en Terneuzen (-5) sloegen criminelen minder vaak hun slag.

Niet overal was deze positieve trend te zien. In vier gemeenten was er namelijk sprake van een stijgend aantal auto-inbraken. De sterkste toename vond plaats in Vlissingen (+12).

Reactie schrijven

Commentaren: 0