· 

Ruim 18.000 boompjes naar Zeeuwse tuinbezitters

Op 7, 8 en 9 december krijgt de Gratis Boompjes Uitdeelactie van ZMf, Stichting Landschapsbeheer Zeeland en Velt Zeeuwse Eilanden, zijn vervolg.

Foto ter illustratie (Gosia K) © Pixabay

Op die dagen kunnen de 4000 Zeeuwse tuinbezitters hun boompjes ophalen, die ze eerder in september bestelden tijdens de bestelronde van de uitdeelactie. Ruim 18.000 gratis boompjes worden begin december uitgedeeld op 13 afhaallocaties, in iedere Zeeuwse gemeente een. Zo’n 150 vrijwilligers zetten zich in om de bestellers hun aanwinst te overhandigen.

De 12 boomsoorten waaruit men kon kiezen, zoals wilde walnoot, wilde kers en linde, zijn allemaal inheems. Dat wil zeggen dat die soorten van oudsher in Nederland voorkomen. Daardoor zijn ze beter aangepast aan ons klimaat en beter bestand tegen ziektes en plagen. Bovendien zijn bijvoorbeeld bijen, vlinders, vogels en andere insecten afgestemd op deze soorten voor hun voedsel, dit in tegenstelling tot exotische planten.

Bomen zijn toppers
Bomen zijn toppers. Het is alom bekend, bomen zijn goed voor het klimaat. Ze zijn echte CO₂ stofzuigers. Dat halen ze uit de lucht en leggen dat vast. We kunnen dus niet zonder bomen. Maar bomen zijn ook mooi en geven voedsel en beschutting aan dieren. Waar bomen staan is het graden koeler als de temperatuur hoog oploopt. Wist je dat eén grote boom net zo veel koelt als 10 airco’s bij elkaar! Ze zijn daarom ook voor mensen onmisbaar in hun leefomgeving. Daarnaast hebben bomen ook een belangrijke rol in het geleidelijk afvoeren van (heel veel) regenwater en het vasthouden van water in de grond tijdens droge tijden. Wat ook extra leuk is, is dat sommige bomen vruchten geven die eetbaar zijn voor de mens, zoals de rode en zwarte bes, wilde mispel, wilde walnoot en kerspruim. Een snoeptrommel op een stam dus.
Lees verder via deze link.

Reactie schrijven

Commentaren: 0