· 

Nederlanders die voor tandverzekering kiezen gehalveerd

Kwart Zeeuwse overstappers kiest voor tandverzekering
In 2011 koos nog twee derde van ons land voor een aanvullende verzekering voor de tandartskosten. Nu is dat nog niet eens één derde.

Dit blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Independer op basis van een miljoen vergelijkingen. Een zorgelijke zaak omdat uit een representatieve enquête van Q&A Research blijkt dat 1 op de 4 van de respondenten helemaal niet meer naar de tandarts gaat als ze geen aanvullende verzekering meer hebben. In de provincie Zeeland kiezen bij Independer met 26,3% de minste mensen voor een tandverzekering. 

“Op de lange termijn kan het uitstellen van zorg juist zorgen voor hogere kosten. Problemen met het gebit kunnen weer leiden tot allerlei andere zorgklachten”, legt Independer zorgexpert Mirjam Prins uit.  Als we kijken naar de mensen die vergelijken bij Independer dan zien we dat in 2011 nog 65,8% koos voor een aanvullende tandverzekering. In 2020 was dat al 42,4,% en nu is dat teruggelopen tot ‘slechts’ 31,6%.

“De Nederlanders die bij ons vergelijken zijn vaak erg prijsbewust. Als je de eventuele tandartskosten gewoon kunt betalen dan kun je berekenen of een tandverzekering wel of niet nodig is. Maar je kunt een tandverzekering ook zien als een spaarpotje. Dan hoef je de kosten niet zelf te betalen bij een ingreep en kun je jouw tanden gewoon goed laten verzorgen”, aldus Independer expert Prins.

Drenthe koploper tandverzekeringen
In de provincie Drenthe (37,4%) kiezen bij Independer de meeste mensen voor een aanvullend pakket voor de tandartskosten. Kort daarna gevolgd door Flevoland met 36,7%. Onderaan staat Zeeland, daar heeft ‘maar’ zo’n kwart (26,3%) een tandverzekering. Net erboven staat Noord-Brabant met 27,1%.   Op basis van de eerste miljoen vergelijkingen bij Independer zijn dit de 5 provincies waar het vaakst gekozen wordt voor een tandartsverzekering:

    Drenthe: 37,4% kiest voor een tandartsverzekering
    Flevoland: 36,7% kiest voor een tandartsverzekering
    Friesland: 36,2% kiest voor een tandartsverzekering
    Groningen: 35,4% kiest voor een tandartsverzekering
    Zuid-Holland: 34,1% kiest voor een tandartsverzekering                    

Hoeveel mensen zijn in jouw provincie verzekerd voor tandzorg?

Jongeren kiezen vaakst voor tandpakket
Op basis van één miljoen vergelijkingen bij Independer blijken de 18- tot 24-jarigen het meest te kiezen voor een aanvullende tandverzekering. Dat komt neer op 36,8% van deze groep. Bij de 35- tot 44-jarigen loopt dit terug naar 29,4%. Onderaan staan de 65-plussers met 26,5%.  “Bij de senioren zou je kunnen veronderstellen dat minder mensen nog hun eigen tanden hebben. Dan heeft een tandverzekering natuurlijk geen zin. Maar het lage percentage bij de groep 35 tot en met 44 jaar verrast mij toch een beetje”, zegt Independer zorgexpert Prins.   

Maak voor jezelf een verstandige rekensom 
Uit de representatieve enquête van Q&A Research uitgevoerd in opdracht van Independer zegt 44% van de ondervraagden zonder aanvullende verzekering ook daardoor zorg uit te stellen en zelfs te mijden. Een op de vier respondenten gaat helemaal niet meer naar de tandarts als ze geen aanvullende verzekering hiervoor hebben.

“Alles wordt duurder en waarschijnlijk willen Nederlanders geld besparen via de tandarts. We zien ook dat mensen die wel een tandartsverzekering nemen, vaker kiezen voor goedkopere opties en dus een lagere dekking. Maak voor jezelf wel een goede afweging voordat je een keuze maakt”, aldus Independer zorgexpert Mirjam Prins. Zij vindt het ook belangrijk om te noemen dat kinderen tot hun achttiende altijd gratis naar de tandarts mogen. Ook als de ouders geen aanvullende tandverzekering hebben.  

Voor meer informatie over tandverzekeringen: https://www.independer.nl/zorgverzekering/info/tandartsverzekering/onderzoek-2023

De representatieve enquête van Q&A Research is gehouden onder 1000 Nederlanders met een basis- en een aanvullende verzekering.  

Reactie schrijven

Commentaren: 0